Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

23 Απριλίου 2024

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Δυο λόγια για το δήμο μας...

Ο Δήμος Πεντέλης δημιουργήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011 με βάση τον ν.3852/2010 “Πρόγραμμα Καλλικράτης”  από την συνένωση τριών Δήμων, εκείνων της Πεντέλης, της Νέας Πεντέλης και των Μελισσίων.

Η έδρα του Δήμου Πεντέλης είναι στα Μελίσσια και ο νέος Καλλικρατικός Δήμος αποτελείται απο τρείς Δημοτικές Κοινότητες, ήτοι την Δ.Κ. Μελισσίων, την Δ.Κ. Νέας Πεντέλης και την Δ.Κ. Πεντέλης. Οι κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου Πεντέλης βρίσκονται στην έδρα στην Δ.Κ. Μελισσίων, ενώ στις τρείς Δημοτικές Κοινότητες διατηρούνται οι υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου.

Η Πεντέλη αποτελεί κηπούπολη, 17 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του κέντρου της Αθήνας, που περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους και τα πευκοδάση του Πεντελικού Όρους. Έχει έκταση 29.498 χιλιομέτρων και εξαπλώνεται γύρω από τους νοτιοδυτικούς, προσβάσιμους λοφίσκους του βουνού, γνωστούς ως λόφους Πατήματος, Κουφού και Δέσης. Η περιοχή καταλαμβάνει 3.000 στρέμματα θεσμοθετημένης οικιστικής έκτασης, ενώ. στην Πεντέλη υπάγονται εκτός από τις δασικές εκτάσεις και αρκετά λατομεία επιφανειακής εξόρυξης.

Ο Δήμος Πεντέλης αποτελεί το οικιστικό τέρμα στο βορειοανατολικό άκρο της μητροπολητικής πρωτεύουσας, οριοθετώντας το λεκανοπέδιο των Αθηνών στα νοτιοδυτικά από την πεδιάδα του Μαραθώνος στα βορειοανατολικά και την πεδιάδα της Μεσογαίας στα νοτιοανατολικά.

Η ιστορία της Πεντέλης χάνεται στο βάθος της Αττικής. Το παράδοξο έγκειται στο γεγονός ότι το βουνό πήρε το όνομά του από την πόλη που εγκαταστάθηκε σε αυτό, αντί να συμβεί το αντίστροφο.

Το σημερινό Πεντελικό όρος ονομαζόταν Βριλησσός και στους νότιους πρόποδές του εγκαταστάθηκε η ιερά μονή Πεντέλης. Η ευρύτερη περιοχή και η μεγαλύτερη έκταση του βουνού ανήκε στη μονή. Περιμετρικά του ναού άρχισαν να οικοδομούνται παραδοσιακοί οικισμοί, ορισμένοι από τους οποίους ακόμη και σήμερα είναι εκτός σχεδίου πόλεως. Το ιστορικό κέντρο του αρχαίου Δήμου Πεντέλης τοποθετείται στην Πλατεία του Πεντελικού, γνωστή ως Αγία Τριάδα, που αποτελεί εκδρομικό προορισμό. Οι πλατείες και οι οικισμοί είναι διάσπαρτοι και διακόπτονται από τα πλούσια πεντελικά δάση.

Ο Δήμος μας έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια καθώς πέραν από εκδρομικός προορισμός, έχει να επιδείξει πλούσια ιστορικά ευρήματα στον επισκέπτη όπως το Μέγαρο της Πλακεντίας, τη Maisonette, το πανδοχείο Plaisance, τον πυργίσκο Tourelle, το Αστεροσκοπείο και τους χώρους της Ιεράς Μονής.  Φαίνεται πλέον να έχει διαμορφωθεί η προσωπικότητα της πόλης και εναπόκειται στις τοπικές και υπερτοπικές αρχές να διαφυλάξουν το ύφος της περιοχής, κάτι το οποίο επιχειρείται με την ίδρυση του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού, με 23 Δήμους & Κοινότητες-μέλη των οποίων προΐσταται ο Δήμος Πεντέλης.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο