Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

8 Δεκεμβρίου 2023

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

ΕΚΤΑΚΤΟ: Οδηγίες διαχείρισης απορριμμάτων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων

Συνοπτικές Οδηγίες

Ο κάθε συμπολίτης μας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά να κρατάμε την πόλη καθαρή και τακτοποιημένη, αν τηρεί τις ακόλουθες απλές και αυτονόητες ενέργειες:

 • Δεν πετάμε ΠΟΤΕ σακούλες με απορρίμματα εκτός κάδων.
 • Δεν πετάμε ΠΟΤΕ σακούλες με κοινά απορρίμματα στους μπλε, καφέ ή κίτρινους κάδους.
 • Δένουμε καλά τις σακούλες που πετάμε στους πράσινους κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων.
 • Κατά προτίμηση απορρίπτουμε τα απόβλητά μας τις βραδινές ώρες.
 • Επικοινωνούμε με το Δήμο στο τηλέφωνο 213 – 2050098 -9 ή ηλεκτρονικά στο FixMyCity, πριν αφήσουμε στο δρόμο κλαδιά, μπάζα, ογκώδη, έπιπλα, στρώματα. Θυμόμαστε να σημειώσουμε στις παρατηρήσεις του συστήματος: (α) την ημέρα και ώρα που επιθυμείτε να πραγματοποιηθεί η συλλογή και (β) τον όγκο των απορριμμάτων κατ’ εκτίμηση
 • Πότε δεν αφήνουμε τα ογκώδη αντικείμενα στο δρόμο παρεμποδίζοντας την διέλευση των οχημάτων. Τα τοποθετούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται ανενόχλητη η διέλευση πεζών και οχημάτων.
 • Δεν πετάμε ποτέ βιβλία! Τα δωρίζουμε στις δύο δημοτικές βιβλιοθήκες 
Συνοπτικό πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων οδηγίες
Σύντομα θα αναρτηθεί σχετικός πίνακας με τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων του δήμου μας για κάθε ρεύμα συλλογής. Εώς τότε, παρακαλούμε όπως ακολουθούνται οι κάτωθι πολύ σημαντικές οδηγίες:
 
 • Αποκομιδή ογκωδών, επίπλων, στρωμάτων: Τρίτη και Παρασκευή πρωί, μετά από ενημέρωση στο τηλ. 213-2050098-99 είτε  ηλεκτρονικά στο FixMyCity, σημειώνοντας στις παρατηρήσεις του συστήματος: (α) την ημέρα και ώρα που επιθυμείτε να πραγματοποιηθεί η συλλογή και (β) τον όγκο των απορριμμάτων κατ’ εκτίμηση.
 • Αποκομιδή κλαδιών: Καθημερινά μετά από ενημέρωση του Δήμου στο τηλ. 213-2050098-99 είτε  ηλεκτρονικά στο FixMyCity, σημειώνοντας στις παρατηρήσεις του συστήματος: (α) την ημέρα και ώρα που επιθυμείτε να πραγματοποιηθεί η συλλογή και (β) τον όγκο των απορριμμάτων κατ’ εκτίμηση.
 • Αποκομιδή αποβλήτων από οικοδομικές εργασίες: Τρίτη και Παρασκευή πρωί, μετά από ενημέρωση του Δήμου στο τηλ. 213-2050098-99 είτε  ηλεκτρονικά στο FixMyCity, σημειώνοντας στις παρατηρήσεις του συστήματος: (α) την ημέρα και ώρα που επιθυμείτε να πραγματοποιηθεί η συλλογή και (β) τον όγκο των απορριμμάτων κατ’ εκτίμηση.
 • Συλλογή μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών, μετά από επικοινωνία στο τηλ. 213-2050098-99 είτε  ηλεκτρονικά στο FixMyCity, σημειώνοντας στις παρατηρήσεις του συστήματος: (α) την ημέρα και ώρα που επιθυμείτε να πραγματοποιηθεί η συλλογή και (β) τον όγκο των απορριμμάτων κατ’ εκτίμηση.

Η καθαριότητα στην πόλη και η απόλυτα συνυφασμένη με αυτή αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, είναι κύρια υπηρεσία του δήμου Πεντέλης. 

Ο Δήμος μας επιβάλλεται να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές και εθνικές κατευθύνσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων του. 

Η λειτουργία του Δήμου στο συγκεκριμένο τομέα, διέπεται από τη θεμελιώδη αρχή:

Ανακυκλώνουμε τα απορρίμματά μας…

…οδηγούμε προς ταφή όσο το δυνατό λιγότερα απορρίμματα

Η ταφή των απορριμμάτων πλέον δεν είναι ο καταλληλότερος τρόπος διαχείρισής τους, λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των κινδύνων ρύπανσης των εδαφών και του υδροφόρου ορίζοντα.

Το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους στη διαχείριση των αποβλήτων.

 • Ποσοστά ανακύκλωσης απορριμμάτων το έτος 2025: 50%
 • Μείωση ταφής το έτος 2030: 10%

 

Στόχος λοιπόν του Δήμου μας είναι να εκτρέπει από την ταφή όσο το δυνατό μεγαλύτερο τμήμα των απορριμμάτων του και να ανακυκλώνει όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό. Σημειώνεται δε, ότι το κόστος της διαδικασίας ταφής των απορριμμάτων στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή, είναι υψηλό για το Δήμο μας, ανέρχεται σε 54 ευρώ τον τόνο και γίνεται ακόμα περισσότερο υψηλό επειδή από το έτος 2020 προστίθεται και το τέλος ταφής των 10 ευρώ τον τόνο. Συνεπώς το να στέλνουμε τα απορρίμματά μας για ταφή στο ΧΥΤΑ της Φυλής, έχει κόστος για το Δήμο μας.

Αυτή η προσπάθεια όμως, ξεκινά από το σπίτι του καθενός από εμάς. Όλοι μαζί, πολίτες και Δήμος, πρέπει να πετύχουμε να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας με σεβασμό στο περιβάλλον.

Για παράδειγμα, αν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα αποθέτουμε στους μπλε κάδους, βοηθάμε όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην εξοικονόμηση φυσικών, ενεργειακών και οικονομικών πόρων. Στη συνέχεια, αν απορρίπτουμε τα μικροαντικείμενά μας στους κάδους και όχι κάτω στο δρόμο, ο Δήμος μας γίνεται αμέσως καθαρότερος. Επίσης, απορρίπτοντας τα σκουπίδια μας μέσα στους κάδους, βελτιώνουμε την εικόνα της πόλης μας, εμποδίζουμε τις δυσάρεστες οσμές και γιατί όχι συνεισφέρουμε και στην ομαλή κυκλοφορία πεζών και αυτοκινήτων.

Το δίκτυο του Δήμου μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων και οι ανάλογες υπηρεσίες που παρέχει προς τους πολίτες, έχουν ως εξής:

Ογκώδη αντικείμενα, έπιπλα, στρώματα

Ο Δήμος συλλέγει ογκώδη, έπιπλα και στρώματα ΜΟΝΟ κάθε Τρίτη και Παρασκευή το πρωί, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το γραφείο δημότη (2132050098 & 2132050099) ή μέσω του FixMyCity. Η αποκομιδή γίνεται από την Δ/νση Καθαριότητας του Δήμου μας ΔΩΡΕΑΝ.
Δείτε λεπτομέρειες...

Κλαδιά, απορ/ματα κήπων και πάρκων

Ο Δήμος συλλέγει με ειδικά οχήματα (φορτηγό με αρπάγη) τα απορρίμματα αυτά καθημερινά, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το γραφείο δημότη (2132050098 & 2132050099) ή μέσω του FixMyCity. Η αποκομιδή γίνεται από την Δ/νση Καθαριότητας του Δήμου μας ΔΩΡΕΑΝ.
Δείτε λεπτομέρειες...

Απόβλητα οικοδομικών εργασιών, κατεδαφίσεων

Ο Δήμος συλλέγει μπάζα ΜΟΝΟ κάθε Τρίτη και Παρασκευή το πρωί, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το γραφείο δημότη (2132050098 & 2132050099) ή μέσω του FixMyCity. Η αποκομιδή γίνεται από την Δ/νση Καθαριότητας του Δήμου μας ΔΩΡΕΑΝ.
Δείτε λεπτομέρειες...

Αν/κλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών

Ο Δήμος μας συνεργάζεται με το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης, Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. (εγκεκριμένο από τον ΕΟΑΝ), το οποίο έχει τοποθετήσει κάδους υποδοχής των συγκεκριμένων απορριμμάτων σε σημεία εντός της περιοχής ευθύνης του Δήμου μας.
Δείτε λεπτομέρειες...

Ανακύκλωση μικρών ηλεκτρικών συσκευών, λαμπτήρων

Ο Δήμος μας συνεργάζεται με το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης, Φωτοκύκλωση Α.Ε., το οποίο έχει τοποθετήσει κάδους υποδοχής των συγκεκριμένων απορριμμάτων σε σημεία του Δήμου μας.
Δείτε λεπτομέρειες...

Λοιπά απόβλητα που μπορούν και πρέπει να ανακυκλωθούν

Μπαταρίες, δισκέτες, παλιές κασέτες, CD, ακτινογραφίες απορρίπτονται σε ειδικά δοχεία που υπάρχουν στο Δήμο. Για κάθε ερώτημα μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου μας.
Δείτε λεπτομέρειες...
Μετάβαση στο περιεχόμενο