Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Σε πορεία για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας βάζει το Δήμο Πεντέλης η Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά. Στηρίζουν την προσπάθεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πολλαπλά τα οφέλη για τους πολίτες

Σε δημόσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15/3 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων Μίκης Θεοδωράκης, η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Πεντέλης έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την υποβολή σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πετύχει η πόλη κλιματική ουδετερότητα το 2030.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για την πόλη και τους πολίτες. Η σύμφωνη γνώμη – έγκριση του σχεδίου του Δήμου από το αρμόδιο τμήμα της ΕΕ για το θέμα (Mission Board), θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο Πεντέλης να διεκδικήσει κατά προτεραιότητα σημαντικά ποσά χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα για την υλοποίηση του σχεδίου της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα το 2030, αντί για το 2050 που είναι ο στόχος για την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Αυτό γιατί οι πρώτες πόλεις που θα επιδιώξουν να πετύχουν κλιματική ουδετερότητα το 2030, θα ενισχυθούν γιατί θεωρούνται πιλοτικές. 

Η Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά στην τοποθέτησή της τόνισε: 

Επιλεγήκαμε να πρωταγωνιστήσουμε και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε! Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050 και ο Δήμος μας προετοιμάζεται να διεκδικήσει να είναι μέσα στις πρώτες κλιματικά ουδέτερες κι έξυπνες πόλεις της Ευρώπης! Στα 3,5 χρόνια που πέρασαν έχουμε εκπονήσει τα αναγκαία σχέδια για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, όπως η αναθεώρηση σχεδίου των Μελισσίων, το σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας, το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο στην Πεντέλη, το σχέδιο απόκτησης κοινόχρηστων, κοινωφελών κι ελεύθερων χώρων, το σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, ενώ ολοκληρώνουμε την κυκλοφοριακή μελέτη”.

Επίσης ανέφερε τα σημαντικά έργα που έχουν γίνει στην πόλη κατά τη διάρκεια της θητείας της, που κινούνται στην κατεύθυνση της επίτευξης του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας. Ανέφερε μεταξύ άλλων:

  • την υπογειοποίηση των καλωδίων μεταφοράς ρεύματος και την αλλαγή των φωτιστικών της πόλης με νέα φωτιστικά Led χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης
  • την έναρξη της αποχέτευσης σε Καλλιθέα Πεντέλης και αργότερα στην Νταού Πεντέλης
  • την απόκτηση 10 ηλεκτροκίνητων οχημάτων για το δήμο
  • την απόκτηση 38 ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων για μίσθωση στους δημότες
  • την έγκριση χρηματοδότησης ενεργειακής αναβάθμισης σε κτήρια του δήμου
  • τη σύνταξη μελετών για ενεργειακή αναβάθμισης κτηρίων και σχολείων
  • τη σύνταξη μελετών για δημιουργία χώρων περιπάτου και ποδηλάτου
  • την περιβαλλοντική παρέμβαση στο Πεντελικό 
  • την σημαντική πρόοδο που έχει κάνει ο Δήμος στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των δημοτών κ.α. 

Την εκδήλωση συντόνισε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας-Τεχνικών Υπηρεσιών & Υπεύθυνη για τη Δημοτική Κοινότητα Πεντέλης Άντα Μπούσουλα, η οποία καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ανέφερε: 

«Η σημερινή εκδήλωση είναι εκδήλωση ορόσημο για το Δήμο Πεντέλης. Η κλιματική κρίση και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Για να αντιμετωπιστεί η απειλή αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποιεί τα κράτη-μέλη και τις πόλεις σε μία ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία. Ο Δήμος μας, διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ώστε να είναι από τις πρώτες πόλεις που θα γίνουν κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες έως το 2030. Έχουμε ήδη υπογράψει το Σύμφωνο Δημάρχων και σε αυτή τη δέσμευση η Δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, κι εμείς οι συνεργάτες της, στα 3,5 χρόνια της παρούσας αυτοδιοικητικής θητείας, έχουμε υιοθετήσει πολιτικές και έχουμε ωριμάσει μελέτες, έργα και δράσεις για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Και ναι, ο Δήμος Πεντέλης φιλοδοξεί και θέλει και μπορεί να επιλεγεί από την Αποστολή των Πόλεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε το 2030 να είναι από τις πρώτες πόλεις που θα έχουν γίνει κλιματικά ουδέτερες!»

Το μέλος του Mission Board, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χρύσης Νικολαΐδης, στην ομιλία του περιέγραψε τη διαδικασία που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει τις πόλεις να πετύχουν κλιματική ουδετερότητα. Περιέγραψε τα σημαντικά οφέλη για τους πολίτες να ζουν σε πόλεις έξυνες και κλιματικά ουδέτερες, ενώ ανέλυσε τις σημαντικές χρηματοδοτικές δυνατότητες που διανοίγονται για το Δήμος Πεντέλης και τους πολίτες του μέσα από αυτή την πορεία. Συνεχάρη τη Δήμαρχο και τους συνεργάτες της που τολμούν αυτή τη μεγάλη θετική αλλαγή στην πόλη τους και σημείωσε ότι ο Δήμος Πεντέλης, έχει σοβαρές πιθανότητες να πετύχει το στόχο του και ο ίδιος από το θεσμικό του ρόλο στην ΕΕ, θα βοηθήσει για αυτό.

Στο χαιρετισμό του προς τους παριστάμενους ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται στο Δήμο Πεντέλης τόσο από τους φορείς της πολιτείας, της αγοράς, της κοινωνίας όσο και από τους απλούς πολίτες για την κλιματική ουδετερότητα. Σημείωσε τις παρεμβάσεις που το Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί και στο Πεντελικό για την αναδάσωση καμένων εκτάσεων, καθώς και για την προστασία αυτών. 

Τόνισε ότι οι προκλήσεις που θα κληθεί ο δήμος Πεντέλης να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού προς την κλιματική ουδετερότητα θα είναι πολλές στον τομέα της προστασίας των δασών ή και της αναβάθμισης των φυσικών του οικοτόπων.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2030 η Πεντέλη θα είναι μια κλιματικά ουδέτερη πόλη. 

Αναφέρθηκε στο θετικό ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής αποδοτικότητας και της ηλεκτροκίνησης στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.  Το Υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή καθώς έχει θέσει ένα πολύ φιλόδοξο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», με την Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες που έθεσαν ποσοτικούς φιλόδοξους στόχους σε όλους τους τομείς που θα βοηθήσουν ως το 2030 να περιοριστούν σημαντικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Κωσταντίνος Αραβώσης τόνισε ότι η προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος Πεντέλης να γίνει κλιματικά ουδέτερη πόλη, έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα, καθώς η κλιματική κρίση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας, είναι ένα διεθνές πρόβλημα που αν δεν το αντιμετωπίσουμε θα έχει επίπτωση στον καθένα από εμάς.

Όσον αφορά τα δάση που περιβάλλουν την Πεντέλη, υποστήριξε ότι μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην μείωση των ρύπων, όσο και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.  Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσαρμόσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε στις πόλεις μας, ώστε να προστατέψουμε ιδιαίτερα τα αστικά και περιαστικά δάση. Σε αυτό το πλαίσιο διενεργήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος καθαρισμός 70.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα καθώς και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Το πρόγραμμα αυτό θα επεκταθεί και μία από τις περιοχές που θα καθαριστούν θα είναι και η Πεντέλη.

Ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, υποστήριξε ότι το πρώτο κρίσιμο ζήτημα προς την κλιματική ουδετερότητα είναι αυτό της ηγεσίας, λέγοντας πως τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν θέσει ως προτεραιότητα όλων των δράσεων σε όλους τους τομείς το ζήτημα της κλιματικής ουδετερότητας.

Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισε ότι επιβάλλεται η ηγεσία να εντάξει στις προτεραιότητές της την κλιματική ουδετερότητα και συνεχάρη τη Δήμαρχο Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, που είναι μία από τις Δημάρχους της χώρας που έχει δεσμευτεί σοβαρά προς αυτή την κατεύθυνση. Κλείνοντας τόνισε ότι στόχος της Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε πρώτη φάση να εκπαιδεύσει την Ευρώπη στην διαδικασία που απαιτείται για την κλιματική ουδετερότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος, συνεχάρη της δημοτική αρχή για την προσπάθεια επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας για το 2030. Σημείωσε τη σπουδαιότητα που έχει η διαχείριση των αποβλήτων για την επίτευξη του στόχου αυτού. Τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί η ανακύκλωση και να μειωθεί η ταφή αποβλήτων που επιβαρύνει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών και διαχωρισμός αποβλήτων στην πηγή. Συνεχάρη επίσης το Δήμο Πεντέλης για την προσπάθεια που κάνει στη χωριστή συλλογή των αποβλήτων, προσπάθεια που αποτυπώνεται και στους δείκτες ανακύκλωσης του Δήμου.

Ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ Σπύρος Οικονόμου δήλωσε εντυπωσιασμένος από το όραμα και τη στρατηγική της Δημάρχου, για το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας, για το σχέδιο βιώσιμης ενέργειας και για το κλίμα. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Πεντέλη θα πετύχει το στόχο και χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΑΠΕ, το οποίο θα είναι αρωγός στην προσπάθεια που θα καταβληθεί για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κλιματική ουδετερότητα.

Τέλος ο κ. Παναγιώτης Βουλέλης, EU Ambassador για την κλιματική ουδετερότητα και σύμβουλος του ΥΠΕΝ για το θέμα, παρουσίασε τους τομείς του σχεδίου της κλιματικής ουδετερότητας που αρχίζει να συντάσσει ο Δήμος Πεντέλης οι οποίοι πρέπει να είναι συμβατοί με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Πεντέλη, μέσα και από μια διαδικασία διαβούλευσης θα πρέπει τελικά να διαμορφώσει σχέδια δράσης για το σύνολο των κτηρίων του Δήμου, την ηλεκτροκίνηση, την κινητικότητα στην πόλη, την αύξηση της φύτευσης, τις χρήσεις γης, τη διαχείριση των αποβλήτων, λυμάτων και γενικά την κυκλική οικονομία, καθώς και δράσεις για την δημιουργία έξυπνης πόλης και πόλης που προσφέρει υγεία στους κατοίκους. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί κάτοικοι της πόλης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, εκπρόσωποι της εκκλησίας, τοπικών φορέων και σχολείων, εκπρόσωποι από δημόσιους φορείς όπως το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ΚΑΠΕ κ.α., εκπρόσωποι από Πανεπιστημιακά ιδρύματα, οι μεγάλες τοπικές επιχειρήσεις του δήμου και εκπρόσωποι από επιχειρήσεις που στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, μπορούν να βοηθήσουν το Δήμο Πεντέλης στην προσπάθεια αυτή.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...

Μετάβαση στο περιεχόμενο