Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

19 Απριλίου 2024

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Αθλητισμός - Πεζοπορία (Hiking)

 
 
Αρκετοί πιστεύουν ότι το περπάτημα εξαντλεί τον πεζοπόρο, η πραγματικότητα ωστόσο το  διαψεύδει πανηγυρικά. Καλύτερες κινητικές ικανότητες, μεγαλύτερη αντοχή, μυϊκή δύναμη, ισορροπία και συντονισμός είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα που αποκτά όποιος περπατάει συστηματικά. 
 
Η πεζοπορία στο Πεντελικό βουνό είναι μια ενδιαφέρουσα και ευχάριστη εμπειρία καθώς οι διαδρομές περνούν από ιστορικής σημασίας τοποθεσίες ενώ η θέα αποζημιώνει τον πεζοπόρο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Δείτε παρακάτω δέκα (10) λόγους για να ξεκινήσει κανείς την πεζοπορία :
 1. Χαρίζει πνευματική διαύγεια
2. Βοηθά στην λειτουργία της καρδιάς
3. Είναι δωρεάν 
4. Καίει θερμίδες, μειώνει το βάρος
5. Καταπολεμά την αϋπνία
6. Συμβάλλει στην μακροζωϊα
7. Γίνεται μέσον για να γνωρίσει κανείς νέα μέρη και νέους ανθρώπους
8. Μειώνει το στρες
9. Χαρίζει ευεξία και ζωντάνια
10. Είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες

Πεζοπορικές διαδρομές

Πεζοπορικές διαδρομές στην φύση της Πεντέλης.


Διαδρομή μέτριας δυσκολίας με ορισμένα ανηφορικά και κατηφορικά κομμάτια. Δεν προτείνεται σε αρχάριους πεζοπόρους καθώς απαιτεί κάποιο επίπεδο αντοχής στις ανηφόρες. Σε ορισμένα σημεία στις κατηφόρες απαιτείται προσοχή λόγω σαθρότητας του εδάφους.
Η συγκεκριμένη διαδρομή περνά από σημαντικά σημεία ιστορικού/πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Πεντελικού βουνού : Οδός Λιθαγωγίας, Σπήλαιο Αμώμων (σπηλιά Νταβέλη), εκκλησάκι Αγίου Σπυρίδωνος & Αγίου Νικολάου, Άγιος Ιωάννης Λατόμων.

Χάρτης - Ανάβαση στο λατομείο πάνω από τη σπηλιά Νταβέλη και κατάβαση από το αρχαίο μονοπατι λιθαγωγίας. Αρχή από το τλεος της οδού περικλέους. Ανηφορική διαδρομή με μεγάλη κλίση σε κάποια σημεία. Ωραία θέα προς παλαιά και Νέα Πεντέλη, αλλά μεγάλου τμήματος του Λεκανοπεδίου. Στην κατάβαση προσοχή στην είσοδο του αρχαίου μονοπατιού η οποία βρίσκεται 25 μέτρα μετά το τέλος του μαρμαρόστρωτου τμήματος που κατεβαίνει από τη σπηλιά.

Ανάβαση στο Λατομείο πάνω από τη σπηλιά Νταβέλη και κατάβαση από το αρχαίο μονοπατι λιθαγωγίας. Αρχή από το τλεος της οδού περικλέους. Ανηφορική διαδρομή με μεγάλη κλίση σε κάποια σημεία. Ωραία θέα προς παλαιά και Νέα Πεντέλη, αλλά και μεγάλου τμήματος του Λεκανοπεδίου. Στην κατάβαση, προσοχή στην είσοδο του αρχαίου μονοπατιού, η οποία βρίσκεται 25 μέτρα μετά το τέλος του μαρμαρόστρωτου τμήματος που κατεβαίνει από τη σπηλιά.



Χάρτης

To-the-Cave-and-Beyond.zip

Πεζοπογυρικός Γύρος Αγ. Παντελεήμωνα

Εύκολη πεζοπορική διαδρομή 6 χλμ, η οποία ανάλογα με το ρυθμό μπορεί να διαρκέσει από 75 έως 100 λεπτά. Ξεκινά λίγο πρίν την είσοδο του Μοναστηριού με μια μικρή κατάβαση και στη συνέχεια μια αρχικά μεσαίας κλίσης (στη συνέχεια ισιώνει) ανάβαση σε βατό, άνετο χωματόδρομο (με φυτεμένη πέτρα σε πολλά σημεία). Το ψηλότερο σημείο της διαδρομής είναι ο σταυρός και το μικρό εκκλησάκι πάνω από το Μοναστήρι, από όπου ξεκινά και μια γρήγορη κατηφόρα διάρκειας 15′ που μας φέρνει στην εκκίνηση. Άπλετος χώρος για πάρκινγκ είτε στην εκκίνηση, ή στην είσοδο του Μοναστηριού. Άπλετη θέα προς το λεκανοπέδιο και την Πάρνηθα, ενώ από το μέσο της διαδρομής και μετά βλέπουμε Διόνυσο, Μαραθώνα και όλη την βορειοανατολική ακτή της Αττικής. Στο δεύτερο αυτό κομμάτι, υπάρχει και πυκνή βλάστηση από πουρνάρια, πεύκα και σχίνους. Η διαδρομή διασταυρώνεται με αρκετά στενά μονοπάτια, που είτε κόβουν δρόμο, ή οδηγούν σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος.


Χάρτης

Πεζοπορικός-Γύρος-Άγ.-Παντελεήμωνα.gpx.zip

Μετάβαση στο περιεχόμενο