Δήμος Πεντέλης

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

28 Σεπτεμβρίου 2023

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Θα ληφθούν οι αυτονόητες αποφάσεις, για τις επιχειρήσεις του Δήμου μας που πλήττονται κατά την περίοδο λήψης μέτρων κατά της επέκτασης του κορωνοϊού COVID – 19

Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κατέθεσαν προχθές πρόταση για τη μείωση τελών σε επιχειρήσεις και σε πολίτες, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Το αίτημα ελάφρυνσης των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται, είναι λογικό και καθολικό. Άλλωστε η Διοίκηση του Δήμου, τις τελευταίες μέρες το μελετά και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών για το πώς τελικά αυτό μπορεί να γίνει πρακτικά, δεδομένων των πολλών τεχνικών δυσκολιών που παρουσιάζει.

Επίσης κατανοητή είναι και η σπουδή να το φέρουν για συζήτηση οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, πριν το φέρει η διοίκηση. Ανθρώπινα το κατανοούμε.

Μας εκπλήσσει φυσικά το γεγονός, ότι παρόλο που οι ίδιοι ζήτησαν προχθες να γίνει τηλεδιάσκεψη για τα θέματα του κορωνοϊού, η οποία έγινε αμέσως προχθές το μεσημέρι, δεν ρώτησαν ή πρότειναν το παραμικρό για αυτό, παρά έστειλαν πρόταση για διενέργεια δημοτικού συμβουλίου.

Επίσης εκείνο όμως που μας εκπλήσσει περισσότερο στη συγκεκριμένη ενέργεια, είναι η πλήρης άγνοια της διαδικασίας από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, οι περισσότεροι των οποίων έχουν εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο τρόπος που σπεύδουν να φέρουν το θέμα στο ΔΣ, είναι πρόχειρος. Ξεχνούν τα αυτονόητα, ότι δηλαδή ο ορισμός φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών από το Δήμο, προβλέπεται αναλυτικά από το άρθρο 11 του Ν. 4623/2019 και ειδικότερα προβλέπει πριν από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη σύγκληση και εισήγηση της οικονομικής επιτροπής για το θέμα.

Ή δεν έχουν διαβάσει καλά τις διατάξεις των παρ. 8 και 9, του άρθρου 37 της ΠΝΠ, που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 68 Α στις 20/3/2020, οι οποίες προβλέπουν με απόφαση ΔΣ, μείωση τελών για το χρονικό διάστημα που είναι κλειστές οι επιχειρήσεις ΜΟΝΟ για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Για επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων άρα δεν κάνουν χρήση του κοινόχρηστου χώρου που τους έχει παραχωρηθεί από το Δήμο.
β) Για επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής διασποράς του κορωνοϊού COVID – 19, να απαλλάσσονται μόνο από το ανταποδοτικό τέλος για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.

Σε αυτή μάλιστα την τελευταία περίπτωση, η ΠΝΠ προβλέπει ότι «Με την απόφαση αυτή (του ΔΣ) μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής». Ουδεμία αναφορά για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, που στελέχη της διοίκησης ήδη επεξεργάζονται όπως προαναφέρθηκε, δεν κάνουν στην πρόταση τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Δεν ξέρουμε τελικά με βάση ποιες διατάξεις ζητούν σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου οι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι. Όμως με επικοινωνία μαζί τους, θα το κατανοήσουμε, ώστε τελικά όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην οικονομική ελάφρυνση των συμπολιτών μας επιχειρηματιών που οι επιχειρήσεις τους είναι κλειστές λόγω των μέτρων περιορισμού του COVID – 19.

Επί της ουσίας η θέση της Δημοτικής Αρχής για το θέμα είναι:

Οι περισσότερες από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, είναι λογικές και αυτονόητες:

Α1. Είναι λογικό να μην πληρώσουν τέλη οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές από τις 13/3 και μετά δεν παρήγαγαν απορρίμματα, άρα δεν έχει καμία λογική να πληρώσουν για αυτά.

Α2. Είναι λογικό να μην επιβαρυνθούν με τέλη κοινόχρηστων χώρων οι επιχειρήσεις εστίασης από 13/3. Η πρόταση της αντιπολίτευσης ως έχει βρίσκει σύμφωνη τη διοίκηση του Δήμου.

Β1 και Β2. Η αναστολή είσπραξης του 0,5% τέλος παρεπιδημούτων και του τέλος 0,5% από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι κενή περιεχομένου. Τα τέλη αυτά από 13/3 και μετά και για όσο χρόνο διαρκεί η κρίση, δεν εισπράττονται από τα καταστήματα, άρα δεν έχουν υποχρέωση να αποδώσουν κάτι που δεν εισπράτουν.

Γ1. Το σημείο της επιστροφής τελών από τα τροφεία των παιδικών σταθμών από 1/9 μέχρι τη διακοπή της λειτουργίας των παιδικών σταθμών δεν έχει καμία λογική. Η αντιπολίτευση για ακόμα μια φορά μας ζητά να μην εισπράττουμε τέλη από τους παιδικούς σταθμούς, τέλη που είναι ανταποδοτικά των υπηρεσιών των πολιτών προς συγκεκριμένους πολίτες. Δεν έχει καμία σχέση με τον ιό COVID – 19. Και είναι εντελώς ισοπεδωτικό. Δεν υπάρχει καμία λογική για ένα νοικοκυριό, με ετήσιο εισόδημα πχ. 30.000 το χρόνο, να μην πληρώνει τα ιδιαίτερα προσιτά τέλη των παιδικών σταθμών για το παιδί του και την ίδια στιγμή το κόστος να επιμερίζεται σε όλη την πόλη μέσα από τα δημοτικά τέλη και να επιβαρύνει συμπολιτες μας με πολύ χαμηλότερο εισόδημα. Άλλωστε θυμίζουμε ότι οι συμπολίτες μας με χαμηλό εισόδημα απαλλάσσονται από τα τέλη αυτά. Στο σημείο αυτό δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την υποκριτική στάση στελεχών της προηγούμενης διοικησης. Επί 9 χρόνια εισέπρατταν τα τέλη αυτά και τώρα που βρέθηκαν στην αντιπολίτευση ζητούν να μην ειπράττοται τέλη που οι ίδιοι εισέπτατταν.

Γ2. Η μη είπραξη τελών στους παιδικούς σταθμούς για όσο διάστημα παραμένουν κλειστοί, είναι αυτονόητη. Άλλωστε η ίδια η διοίκηση του Δήμου, από τις 19/3 το έχει ανακοινώσει σχετικά. Δεν θα ζητηθεί από τους γονείς να πληρώσουν υπηρεσία που ο Δήμος δεν τους παρείχε.

Δ) Η απαλλαγή από τα μισθώματα των κυλικείων των σχολείων, του ΔΑΚ Μελισσίων και μηχανημάτων αυτόματων πωλητών, από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων μέχρι λήξεώς τους είναι απολύτως λογική και αυτονόητη. Η πρόταση της αντιπολίτευσης ως έχει βρίσκει σύμφωνη τη διοίκηση του Δήμου.

Ε) Δεν κατανοούμε την πρόταση της αντιπολίτευσης για την παράταση του χρόνου ταφής και χρήσης οστεοφυλακίων, όλων των κατηγοριών, μέχρι 31.10.2020, με καταβολή τελών της πρώτης περιόδου χρήσεως. Θα τη συζητήσουμε μαζί τους για διευκρινίσεις και τοποθετηθούμε ανάλογα.

Όμως όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Η Δήμαρχος θα συνομιλήσει με επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και θα επιδιώξει να υπάρξει ενιαία πρόταση για τα παραπάνω, δεδομένου ότι στα περισσότερα υπάρχει σύγκλιση στην κοινή λογική.

Κοινοποιήστε το άρθρο...

Τελευταία Νέα

Χρήσιμα

Μετάβαση στο περιεχόμενο