Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Πραγματοποιήθηκε το 1 ο Climathon του Δήμου Πεντέλης

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβάλλοντος και Ποδηλάτου του Δήμου Πεντέλης διοργανώθηκε, την 1η Ιουνίου 2024, το 1ο Climathon του δήμου μας από το δίκτυο της ΑΕ4ΡΙΑ, τη Μονάδα Αειφόρου Ανάπτυξης – ΕΚ ΑΘΗΝΑ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  υπό την αιγίδα του Δήμου Πεντέλης

 

Το Climathon είναι ένα εργαστήριο που επιδιώκει να προσελκύσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε θέματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινότητα και αφορούν στην κλιματική αλλαγή. Οι πολίτες, με την καθοδήγηση μεντόρων, καλούνται να προτείνουν βιώσιμες και καινοτόμες λύσεις με στόχο τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Στην καρδιά της πρωτοβουλίας βρίσκονται οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες του Climathon σε κάθε πόλη, οι οποίοι υποστηρίζουν και προωθούν το κίνημα σε όλο τον κόσμο.

 

Το Climathon αποτελεί μία από τις πρωτοβουλίες του  EIT Climate – ΚΙC (Κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας για το κλίμα) η οποία υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ). Επιδίωξη του Climathon είναι η ενίσχυση των ενεργειών των δήμων και των πολιτών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Από το 2019 ως σήμερα το Climathon έχει διοργανωθεί σε 12 πόλεις στην Ελλάδα με την καθοδήγηση της Μονάδας Αειφόρου Ανάπτυξης -ΕΚ ΑΘΗΝΑ.

 

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν ΄Πως μπορεί ο Δήμος Πεντέλης να γίνει πιο φιλικός στη χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων’.

 

Την έναρξη του Climathon πραγματοποίησε η Δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου, η οποία στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι ‘ο  δήμος Πεντέλης συμμετέχει τόσο στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για την  Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή όσο και στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για Κλιματικές Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις που συμβάλλουν μαζί στην υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας, καθώς και σε καινοτόμα Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα για την κλιματική μετάβαση των πόλων και την βιώσιμη αστική κινητικότητα. Χρειαζόμαστε φρέσκες και καινοτόμες ιδέες και δράσεις που αφορούν στην προστασία και  διαχείριση των κοινών πόρων και τη χρήση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης σε αστικά περιβάλλοντα με επίκεντρο το περιβάλλον και την κοινωνία. Ως εκ τούτου, φιλοδοξούμε με την παρούσα εκδήλωση να εγκαινιάσουμε έναν κύκλο διαλόγου με τους δημότες μας σε καίρια θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής του δήμου μας’ .

 

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις από την καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη (Καθηγήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Τεχνικό Πανεπιστήμιο Δανίας, Πρόεδρο  ΕΑΕRE, Διευθύντρια της Μονάδας Αειφόρου Ανάπτυξης – ΕΚ ΑΘΗΝΑ, Πρόεδρο SDSN) και από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας-Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης Δήμου Πεντέλης Δημήτρη Τσούκλερη.

 

Τη σκυτάλη πήραν οι ομιλητές και συγκεκριμένα, ο Γιώργος Δημαράς, τ. Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο Λευτέρης Λεβαντής, Νομικός Περιβάλλοντος και Εντεταλμένος σύμβουλος Κλιματικής Μετάβασης, ο Κώστας Τσιλιφώνης, χημικός μηχανικός σύμβουλος Κυκλικής Οικονομίας και Τοπικής Επιχειρηματικότητας και ο Θοδωρής Μαυρογιώργης, Συγκοινωνιολόγος MSc, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ.

 

Μετά το πέρας των ομιλιών, η Λυδία Παπαδάκη, Υποψήφια Διδάκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ερευνήτρια ΕΚ ΑΘΗΝΑ, εισήγαγε τους παρευρισκόμενους στο Climathon Πεντέλης και παρουσίασε τη φετινή πρόκληση. Ανάμεσα στους μέντορες του φετινού διαγωνισμού ήταν η Ελένη Τόλη, επιστημονική συνεργάτιδα του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, η Alice Guittard, ερευνήτρια με ειδίκευση στη Βιώσιμη Μετάβαση και ο Γιώργος Παλύβος, μηχανολόγος μηχανικός.

Την ημερίδα συντόνισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Άρτεμις Αργύρη.

Όλες οι νικητήριες ομάδες κέρδισαν ηχεία Amazon Echo Dot, ενώ η πρώτη ομάδα κέρδισε δύο εξάμηνες συνδρομές στο κολυμβητήριο ΔΑΚ Μελισσίων.

Η πρώτη νικητήρια ομάδα, στην οποία συμμετείχαν η Αλεξάνδρα Λαμπρινάκου και η Άννα Πορίχη, πρότεινε την ενσωμάτωση σταθμών ηλεκτρικών ποδηλάτων σε στάσεις λεωφορείων, οι οποίοι θα έχουν εγκαταστημένα ηλιακά πάνελ στην οροφή, υποδοχείς φόρτισης, φωτισμό και βελτιωμένα καθίσματα. Η εν λόγω λύση αποτελεί αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας υποδομής, συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων και στην αξιοποίηση των ΑΠΕ , ενώ δεν απαιτείται νέος σχεδιασμός και εκ νέου κατασκευή. Τέλος, λόγω της βελτιωμένης ορατότητας των σταθμών φόρτισης των ηλεκτρικών ποδηλάτων, οι πολίτες θα ενθαρρυνθούν στη χρήση ποδηλάτου αντί άλλων συμβατικών μέσων μεταφοράς.

Η δεύτερη νικητήρια ομάδα, στην οποία συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Κυριαζής και ο Νικηφόρος Κλωστερίδης, πρότεινε δράσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη χρήση των ποδηλάτων. Η λύση εστιάζει στην αλληλεπίδραση των πολιτών με την εφαρμογή Bike Penteli, μέσω συλλογής δεδομένων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην προσέλκυση των πολιτών να υιοθετήσουν αυτόν τον τρόπο συγκοινωνίας, μέσω της σηματοδότησης προτεινόμενων διαδρομών και εκδηλώσεων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ελένη Πολίτη και Δήμητρα Γιαννακοπούλου, η δημοτική  σύμβουλος και εντεταλμένη προγραμμάτων Αναστασία Αβραμίδη Κοτσιρέα, ο σύμβουλος Τεχνικών Θεμάτων Γιάννης Ξανθάκος, ο εντεταλμένος Γιάννης Λάλος,  υπηρεσιακά στελέχη και ενεργοί πολίτες.

Κοινοποιήστε το άρθρο...

Μετάβαση στο περιεχόμενο