Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Σε μία νέα εποχή περνά ο Δήμος Πεντέλης στη διαχείριση απορριμμάτων. Ξεκίνησε χθες η ξεχωριστή συλλογή και αποκομιδή βιοαποβλήτων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Σε μία νέα εποχή και λογική στη διαχείριση των απορριμμάτων περνά ο Δήμος Πεντέλης. Στόχος η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και η μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή.

Στα πλαίσια αυτά, το νέο απορριμματοφόρο για την αποκομιδή βιοαποβλήτων, ξεκίνησε χθες τη λειτουργία του και περισυνέλλεξε τα πρώτα βιαπόβλητα από το νέο δίκτυο των καφέ κάδων, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης μας, που εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα. Συνολικά περισυλλέγησαν 720kg οργανικών αποβλήτων, τα οποία δεν οδηγήθηκαν προς ταφή στο ΧΥΤΑ της Φυλής.

Η διαδικασία περισυλλογής και ταυτόχρονης πλύσης των κάδων θα πραγματοποιείται καθημερινά. Αρχικά από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και μετά το τέλος των λαϊκών αγορών. Τα βιοαποβλητα οδηγούνται  στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης του ΕΣΔΝΑ, προκειμένου να ακολουθήσουν τα στάδια της διαδικασίας επεξεργασίας βιοαποβλήτων.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι εντός του Σεπτεμβρίου η καθολική επέκταση της ξεχωριστής συλλογής οργανικών αποβλήτων σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης, τα οποία θα είναι υποχρεωμένα με βάση το άρθρο 84 του Νόμου 4685 να έχουν καφέ κάδο συλλογής οργανικών αποβλήτων εντός το καταστήματός τους, κάδο που χορηγεί ο Δήμος.

Επίσης τις επόμενες μέρες, εγκαθίστανται σε επιλεγμένα σημεία της πόλης 22 μεγάλοι καφέ κάδοι, όπου θα συλλέγονται τα υπολείμματα από κηπευτικές εργασίες (φύλλα, μικρά κλαδιά και χόρτα).

Σε επόμενη φάση, εντός το 2020, θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια κάδων και απορριμματοφόρων για την καθολική εφαρμογή σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της πόλης της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, καθώς έχει ήδη εγκριθεί από το ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση ύψους 1.900.000€ για αγορά του σχετικού εξοπλισμού.

Η Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά δήλωσε σχετικά:

«Ξεκινάμε μία σημαντική προσπάθεια ώστε σταδιακά να επιτευχθεί η εκτροπή όσο το δυνατόν περισσότερων οργανικών αποβλήτων από τον πράσινο, στον καφέ κάδο, στέλνοντας όλο και λιγότερες ποσότητες απορριμμάτων για ταφή. Είναι ένας στόχος που επιλέξαμε συνειδητά να υπηρετήσουμε από την αρχή της θητείας μας, προκειμένου να προστατέψουμε το περιβάλλον και να παρέχουμε στους συμπολίτες μας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες καθαριότητας, δημιουργώντας παράλληλα οικονομικό όφελος για το Δήμο μας».

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Παναγιώτης Ηλιόπουλος από την πλευρά του σημείωσε:

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για το Δήμο μας, καθώς μπαίνουμε στη νέα εποχή διαχείρισης των απορριμμάτων.    Η διαδικασία, λόγω Covid-19 είναι δύσκολη, επειδή δε μας δίνεται η δυνατότητα για ευρεία ενημέρωση των καταστηματαρχών με ημερίδες και επιμόρφωση.  Όμως δια ζώσης, νυχθημερόν προσπαθούμε σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες να περάσουμε στη νέα εποχή.  Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, με  συνεργασία και υπευθυνότητα από όλους».

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...

Μετάβαση στο περιεχόμενο