Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

23 Απριλίου 2024

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης 535.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για την προστασία Δημοτικών Αλσυλλίων του Δήμου Πεντέλης. Άντα Μπούσουλα: Στόχος μας η αποτελεσματικότερη προστασία και βιωσιμότητα των αλσυλλίων της πόλης

Ο Δήμος Πεντέλης υπέβαλλε πρόταση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για την προστασία των δημοτικών αλσυλλίων από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και άλλα καταστροφικά συμβάντα, συνολικού προϋπολογισμού 535.000 Ευρώ.

Η μελέτη διαχειριστικής οργάνωσης και αντιπυρικής προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων της πρότασης του Δήμου Πεντέλης είναι εγκεκριμένη από τις αρμόδιες δασικές αρχές και αφορά δέκα αλσύλλια συνολικής έκτασης 59,50 στρεμμάτων, στον εντός σχεδίου οικιστικό ιστό, για τα οποία ο Δήμος έχει την κυριότητα ή τη διαχείρισή τους. Ειδικότερα:

Στη Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων:
1. Το «Πευκοδάσος» στην οδό Δημοκρατίας πλησίον του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής
2. Κοινόχρηστος χώρος επί της οδού 28ης Οκτωβρίου (έναντι Παλλάδιου Νοσοκομείου)
3. Πάρκο πρώην «κτήμα Δαμανάκη»

Στη Δημοτική Κοινότητα Ν. Πεντέλης:
1. Κοινόχρηστος χώρος επί των οδών Έλλης, Μπιζανίου και Αγίας Σκέπης
2. Πλατεία Παπανδρέου
3. Άλσος Δεξαμενής

Στη Δημοτική Κοινότητα Πεντέλης:
1. Πλατεία επί των οδών Αμαδρυάδων, Αιόλου, Πλάτωνος και Ρέας στην περιοχή Καλλιθέας
2. Κοινόχρηστος χώρος επί των οδών Κωλέττη και Γλάστωνος
3. Πλατεία Χασάπη επί των οδών Μαντινείας και Στεφανίας
4. Πλατεία Ηρώων στην περιοχή Πλακεντία

Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας προτείνεται η χρηματοδότηση υποδομών και εργασιών που περιλαμβάνουν σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα πυρανίχνευσης και αναγγελίας δασικής πυρκαγιάς σε κάθε αλσύλλιο. Οι υποδομές αυτές περιλαμβάνουν δίκτυα ασύρματων αισθητήρων, θερμικές κάμερες, drones, φορητούς πομποδέκτες και κατάλληλο λογισμικό υλικό για τη διαχείριση και την επεξεργασία των δεδομένων, δασοκομικές εργασίες καθαρισμού και φυτεύσεων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης νερού και οικολογικές υποδομές ευαισθητοποίησης των επισκεπτών για την προστασία του δασικού περιβάλλοντος.

Η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Άντα Μπούσουλα δήλωσε σχετικά:

«Για πρώτη φορά έχουμε στο Δήμο Πεντέλης μία ολοκληρωμένη διαχειριστική μελέτη, για δέκα αστικά αλσύλλια του δήμου μας, βασισμένη στις αρχές της δασονομίας. Διεκδικούμε χρηματοδότηση ύψους 535.000 ευρώ, από ευρωπαϊκούς πόρους, για την υλοποίηση ενός σύγχρονου τεχνολογικά έργου αντιπυρικής προστασίας με οικολογικές παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματικότερη προστασία και τη βιωσιμότητα των αλσυλλίων του Δήμου μας καθώς αυτά σήμερα αποτελούν τους κυριότερους πνεύμονες πρασίνου με εξόχως ευεργετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Ευχαριστώ ακόμη μία φορά όσους συνέβαλλαν και εργάστηκαν για το σκοπό αυτό».

 

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...

Μετάβαση στο περιεχόμενο