Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 15/03/2024

Ø  Εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά με αυτισμό και σε όλους τους γονείς ΑμεΑ

 

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, στον φιλόξενο χώρο του Ινστιτούτου Goethe πραγματοποιήθηκε Βραδιά μελοποιημένης ποίησης αφιερωμένη στα παιδιά με αυτισμό, που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Εθελοντούμε» και με την υποστήριξη  του Goethe.

Τον Δήμο Πεντέλης εκπροσώπησε η δημοτική σύμβουλος και εντεταλμένη στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και εν γένει προγράμματα που αφορούν το Δήμο Πεντέλης Αβραμίδη-Κοτσιρέα Αναστασία

Στη συνάντηση το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών κ. Ιωσήφ Παπαδάτος ,ο  πρόεδρος και ιδρυτής του Συλλόγου Φίλων Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων ΑμεΑ και όλων των παιδιών «Εθελοντούμε» και ο αντιπρόεδρος Γκοτσόπουλος Κωνσταντίνος μαζί με την Γενική Γραμματέα Μπαρλιάκου Ευαγγελία ,η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας κα Πρεζεράκου Ευριδίκη, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αναστάσιος – Ιωάννης Μεταξάς, ο Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. κ. Ιερώνυμου Β΄, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Σαββόπουλος.

Το μήνυμα που δόθηκε από όλους τους ομιλητές ήταν ότι αγωνιζόμαστε ‘ενωμένοι για μία κοινωνία που τα παιδιά της θα αγαπάνε την διαφορετικότητα και ελπίζουμε ότι οι λέξεις διαφορετικότητα, αποδοχή, σεβασμός, συνύπαρξη, συνεκπαίδευση, συνεργασία, αλληλεγγύη, συμπερίληψη δεν θα είναι μόνο λέξεις, αλλά τρόπος ζωής’.

 

 

     Ø  Η Δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου στο ΣΠΑΥ Forum 2024

 

Προσκεκλημένη και ομιλήτρια ήταν η Δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου στο ΣΠΑΥ Forum 2024 που πραγματοποιήθηκε στις 11 & 13/3 στο Συνεδριακό – Πολιτιστικό Κέντρο “Μίκης Θεοδωράκης”, στο Δήμο Αργυρούπολης.

‘Παρουσία 8 Υπουργών, 90 και πλέον Δήμαρχων από όλη την Ελλάδα και συνολικά 120 καταξιωμένων και διακεκριμένων ομιλητών (Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων κ.α.) προβλήθηκε ο κομβικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη ενός ενιαίου εθνικού μηχανισμού ολιστικής κάθετης διαχείρισης κινδύνων και απειλών που να καλύπτει τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών από τη φάση της πρόληψης έως και τη φάση της αποκατάστασης, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Η Δήμαρχος συμμετείχε στο τραπέζι διαλόγου Δημάρχων με θέμα Ορεινοί Όγκοι  της Αττικής και ρέματα που εκπέμπουν SOS ‘ και στην ομιλία της επικεντρώθηκε στην εµπειρία και τις δράσεις που έχουµε λάβει στο Δήµο Πεντέλης όπου, η καθηµερινότητα είναι συνυφασµένη µε την προστασία και την διάσωση του Πεντελικού Όρους, τόσο με την αντιµετώπιση των καιρικών φαινοµένων που προκαλεί ο ορεινός χαρακτήρας του Δήµου µας στον αστικό ιστό αλλά και την πρόληψη και άµεση παρέµβαση όσον αφορά στις πυρκαγιές κατά την αντιπυρική περίοδο.

‘Το Πεντελικό Όρος, ειδικά µετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές στην Πάρνηθα’, ανέφερε η κα Κοσμοπούλου, ‘αποτελεί αδιαπραγµάτευτα τη σπουδαιότερη περιβαλλοντική παρακαταθήκη του Δήµου µας και του λεκανοπεδίου Αττικής υπαγορεύοντας την συνθήκη της προστασίας και ανάδειξής του µε όρους σεβασµού, στο περιβάλλον και στην πολιτιστική σηµασία του.    Πρέπει να αναδειχθεί ως ένας πολιτιστικός και αθλητικός πόρος, ένας τόπος όπου οι άνθρωποι να µαθαίνουν για την ιστορία και την κληρονοµιά µας, να απολαµβάνουν τη φύση, να αθλούνται και να διαγωνίζονται βρίσκοντας ηρεµία, µακριά από τη φασαρία της πόλης. Η αλλαγή νοοτροπίας τόσο των διοικήσεων όσο και των πολιτών προς την κατεύθυνση της αειφορίας του φυσικού πλούτου, της προσαρµογής και της ανθεκτικότητας των κοινωνιών στις σύγχρονες φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές αποτελεί για μας πρόκληση και ευκαιρία να κάνουµε τη διαφορά, να προσφέρουµε στην κοινωνία και στον πλανήτη µας τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους. Βρισκόµαστε εδώ για να αναλάβουµε αυτή την ευθύνη µε θάρρος και αφοσίωση’.

Αναφερόμενη στο θέμα των ρεμάτων, η Δήμαρχος τόνισε ότι  ‘μια συνετή διαχείριση των ρεµάτων θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής για όλους µας. Η συνεχής επίβλεψη, ο καθαρισμός και η συντήρηση της κοίτης τους είναι πρωταρχικής σημασίας για το κάθε οικοσύστημα. Συνάµα, οι εφαρμογές αντιπυρικών ζωνών στις στενώσεις τους θα µμπορούσαν να ανακόψουν την  εξάπλωση της φωτιάς και να συμβάλουν τα µμέγιστα στις προσπάθειες δασοπυρόσβεσης’.

 

 

Ø  Συμμετοχή του Δήμου Πεντέλης στο 12ο Future of Cities Conference

Την Τρίτη 12/3, πραγματοποιήθηκε, στο Συνεδριακό Χώρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, το 12ο Future of Cities Conference για τις  «έξυπνες» πόλεις που σήμερα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Ελλάδα.

 

Στο συνέδριο, όπου την Δήμαρχο Πεντέλης εκπροσώπησε ο εντεταλμένος σύμβουλος Σχεδιασμού Ψηφιακού Μετασχηματισμού Αχιλλέας Μαυρόπουλος , αναδείχτηκαν και παρουσιάστηκαν οι καλές πρακτικές, λύσεις και υπηρεσίες, αναφορικά με τις προκλήσεις & τους τρόπους υλοποίησης θεμάτων, όπως:

·    Έξυπνη διακυβέρνηση και κυβερνοασφάλεια

·    Ψηφιακός μετασχηματισμός, βιώσιμες και ανθεκτικές πόλεις στην Ελλάδα του 2030

·    Απαραίτητες ψηφιακές υποδομές μιας τυπικής αρχιτεκτονικής & διαλειτουργικής έξυπνης πόλης

·    Βιώσιμη μετακίνηση και εξοικονόμηση ενέργειας

·    Αξιοποίηση Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων

·    Επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται για τις έξυπνες πόλεις

 

   Ø  Συνάντηση εργασίας της Δημάρχου Νατάσσα Κοσμοπούλου με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Θάνο Ασκητή

‘Σχεδιάζουμε συντονισμένα τα βήματα για να πλαισιώσουμε τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του’

 

Συνάντηση στο Δημαρχείο, είχε, την Πέμπτη 14/3, η Δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου  με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Δρ. Θάνο Ασκητή, στο πλαίσιο της  προώθησης του Προγράμματος «Πόρτα Πόρτα» της Περιφέρειας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, παρουσία της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Προληπτικής Ιατρικής και Ψυχικής Υγείας, Ελένης Πολίτη, του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών, Φώτη Φωτίου, και του Ειδικού Σύμβουλου Γιάννη Ξανθάκου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αμφότεροι είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν διάφορες πτυχές της υγείας στον τομέα ευθύνης του Δήμου Πεντέλης, δίνοντας έμφαση στις τρέχουσες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει ο τοπικός πληθυσμός, καθώς και στις δυνατότητες βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται.

Συγκεκριμένα, η κα Κοσμοπούλου ενημέρωσε τον κ. Ασκητή για την κατάσταση των νοσοκομείων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του δήμου, καθώς επίσης και για την πρόσφατη επίσκεψη και απόφαση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τη λειτουργία της ‘Πτέρυγας Μπόμπολα’ ως Δομής Ανακουφιστικής Φροντίδας, αλλά και παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – μια σπουδαία εξέλιξη για την αξιοποίηση μετά από πολλά χρόνια του χώρου, η οποία αποτελούσε προσωπική δέσμευση και επιδίωξη της Δημάρχου, προς όφελος των ασθενών και της τοπικής κοινωνίας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις ενέργειες που κάνει ο Δήμος για την Ψυχική Υγεία μέσω του Κέντρου Κοινότητας και της διασύνδεσης με το Κέντρο ‘ΘΑΛΠΟΣ’ για την υποστήριξη παιδιών, εφήβων και γονέων, αλλά και στη δρομολόγηση προγράμματος για τα ΚΑΠΗ και την τρίτη ηλικία, καθώς και τη συνεργασία με το Κέντρο ‘Μαργαρίτα’ για νέους με νοητική στέρηση.

Οι δύο πλευρές εστίασαν στη στρατηγική συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου και στον συντονισμό των προσπαθειών για την ανάπτυξη διαφόρων προγραμμάτων που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών, με ειδική μνεία στην εφαρμογή του Προγράμματος «Πόρτα Πόρτα», με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης, της περίθαλψης και της φροντίδας, ιδιαίτερα για τις πλέον ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες.

Με τη συζήτηση να χαρακτηρίζεται εποικοδομητική από όλα τα μέρη, τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, όσο και η Δήμαρχος, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για τη συνέχιση της στενής συνεργασίας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για την επίτευξη κοινών στόχων και την υλοποίηση πρακτικών λύσεων που θα βελτιώσουν την υγεία, την ασφάλεια, την ευημερία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου Πεντέλης.

Όπως η  Δήμαρχος δήλωσε για τη συνάντηση ‘Σχεδιάζουμε συντονισμένα τα βήματά μας για να πλαισιώσουμε τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του’.

Κοινοποιήστε το άρθρο...

Μετάβαση στο περιεχόμενο