Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Με τη συνδρομή των ειδικών επιστημόνων βελτιώνουμε άμεσα το σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου

Με πρωτοβουλία της Δημάρχου Δήμητρας Κεχαγιά, κλήθηκαν στο Δήμο Πεντέλης την Παρασκευή 4/2 ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ κος Ευθύμιος Λέκκας και ο γνωστός Μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου κος Κώστας Λαγουβάρδος.

Οι δύο επιστήμονες παρουσίασαν στη δημοτική αρχή και σε υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου τις εκτιμήσεις τους για:

  • την ένταση του πρόσφατου φαινομένου της χιονόπτωσης
  • τις εκτιμήσεις τους για τη συχνότητα αυτών των φαινομένων στο μέλλον

Κοινή διαπίστωση των δύο επιστημόνων και των στελεχών του Δήμου, ήταν ότι το φαινόμενο ήταν πρωτοφανές και ξεπέρασε το σχεδιασμό του Δήμου, ο οποίος πρέπει πλέον να προσαρμοστεί, ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τέτοια οξύτατα φαινόμενα. Αυτό όπως δήλωσε η δήμαρχος θα γίνει άμεσα με τη βοήθεια και των δύο επιστημόνων.

Η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά δήλωσε:

«Στην πρόσφατη πρωτοφανή για την πόλη μας κακοκαιρία δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε επαρκώς στις απαιτήσεις συμπολιτών μας σε ορισμένες γειτονιές. Είναι κάτι που μας στεναχωρεί, αλλά προχωρούμε άμεσα να το διορθώσουμε. Θα επικαιροποιήσουμε άμεσα στο σχεδιασμό μας, ξέρουμε μάλιστα σε ποιους τομείς και αυτό θα το κάνουμε με τη βοήθεια ειδικών εξειδικευμένων επιστημόνων. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, βιώσαμε τα αποτελέσματά της, όλοι μας Δήμος και πολίτες πρέπει το συντομότερο να προσαρμοστούμε στις πιο αυξημένες απαιτήσεις για την αντιμετώπισή της. Αυτή την προσαρμογή θα την κάνει ο Δήμος μας με τη βοήθεια των ειδικών».

Ο Καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας αναφερόμενος στην ανάγκη αλλαγής σχεδιασμού από πλευράς τον ΟΤΑ τόνισε:

«Με βάση τα τελευταία γεγονότα και με βάση την εμφάνιση όλων αυτών των φαινομένων που βιώσαμε, διαπιστώνεται η ανάγκη κατάρτισης και επικαιροποίησης νέων επιχειρησιακών σχεδίων έτσι ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει επιτυχώς όλους αυτούς τους νέους κινδύνους που εμφανίζονται και θα εμφανίζονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.  Οι νέοι αυτοί κίνδυνοι που θα συνδυάζονται μεταξύ τους δημιουργώντας πολλαπλούς κινδύνους ή άγνωστες ως σήμερα μορφές κινδύνων και φαινομένων, απαιτούν νέα προσέγγιση στην κατάρτιση των επιχειρησιακών σχεδίων των ΟΤΑ».

Ο Μετεωρολόγος κ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης της επιστήμης κατά την αντιμετώπιση των φαινομένων λέγοντας:

«Είχαμε ένα φαινόμενο το οποίο το χαρακτηρίζουμε ακραίο με πάρα πολύ ισχυρή χιονόπτωση, το οποίο χτύπησε πολύ το Δήμο Πεντέλης, με μεγάλα ύψη χιονιού πρωτόγνωρα για την περιοχή και έντονες χιονοκαταιγίδες οι οποίες έκαναν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Αυτό που αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά είναι το πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε την επιστημονική γνώση ώστε να έχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες καλύτερη πληροφόρηση τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων ώστε να μπορούν να παίρνουν τις κατάλληλες αποφάσεις στηριζόμενοι πάνω σε επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθοδολογίες».

 

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...

Μετάβαση στο περιεχόμενο