Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

27 Απριλίου 2024

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Φωνές Μικρασιάτικου Ελληνισμού. Μνήμες, αναφορές, κληρονομιά μικρασιάτικου ελληνισμού

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 στις 20:30 στο κατάμεστο Ανοικτό Θεατράκι Μελισσίων πραγματοποιήθηκε  εκδήλωση στο πλαίσιο της επετείου μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιάτικη καταστροφή   από το Δήμο Πεντέλης και την Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων Πεντέλης.

Η Δήμαρχος Πεντέλης κ. Δήμητρα Κεχαγιά στο σύντομο χαιρετισμό της δήλωσε:

«Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι της πόλης μας τιμούν τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Κορυφώθηκαν σήμερα οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή. Το έντονο μικρασιατικό στοιχείο της πόλης μας έχει συντελέσει σημαντικά στην πρόοδο και την ευημερία της. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την πρόοδο έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν οι Σύλλογοι των Μικρασιατών των Μελισσίων που διατηρούν τα ήθη, τα έθιμα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των προγόνων τους. Ως Δημοτική Αρχή στεκόμαστε πάντα δίπλα βοηθώντας έμπρακτα το έργο που επιτελούν!».και κάλεσε τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Γιάννη Κεχρή να κάνει ένα σύντομο χαιρετισμό , ο οποίος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τόνισε ότι η περιφέρεια Αττικής αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή των μικρασιατών προσφύγων στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ανάπτυξη  της χώρας. και πάντοτε είναι κοντά στην προσπάθεια των μικρασιατικών συλλόγων για να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της Μικρασίας

Η Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Μελισσίων  κα Κ. Θεοφιλίδου-Δημητράκη καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους.

Αναφέρθηκε στο ότι αυτή η εκδήλωση είναι η πρώτη του ανοικτή εκδήλωση μετά την πανδημία που γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Πεντέλης δυστυχώς λόγω της πανδημίας αναγκάσθηκε το σωματείο  να σταματήσει  για 2 χρόνια τις δραστηριότητες του. Ευχαρίστησε την Δήμαρχο Πεντέλης κ. Δήμητρα Κεχαγιά για τη πολύτιμη συνεργασία της και την αποτελεσματική συμπαράστασή της και ευχήθηκε αυτή η συνεργασία να συνεχισθεί. Ευχαρίστησε επίσης το .σωματείο τ ης Πνευματικής Κίνησης Βορείων Προαστίων, και ιδιαίτερα τον κ. Θωμά Γκουντή Καλλιτεχνικό Δ/ντή της Πνευματικής Κίνησης για την προσεγμένη και αποτελεσματική συνεργασία του, καθώς και την κ. Νινέτα Μπέη μουσικό στη σχολή  «Νικολό Παγκανίνι» της Πνευματικής Κίνησης για την πολύτιμη βοήθεια της στη χορωδία του σωματείου μας.

Τόνισε στη συνέχεια ότι φέτος στα πλαίσια των εκδηλώσεων που γίνονται σε όλη τη χώρα για τα 100 χρόνια μνήμης από την Μικρασιατική καταστροφή, ότι έγινε προσπάθεια να αναδειχθεί ο πολιτισμός που υπήρχε στην Μικρασία από αρχαιοτάτων χρόνων, κοιτίδα ελληνικού πολιτισμού,. Έτσι το κοινό βίωσε ιστορικές, μουσικές και χορευτικές μνήμες από τον πολιτισμό των Ελλήνων της Ανατολής. Οι μνήμες πρέπει να παραμείνουν ζωντανές, γιατί μας διδάσκουν να μη επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη .

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος:

  1. Ομιλήτρια η κ. Αθηνά Κοβάνη, φιλόλογος, με θέμα «Ιστορικές και οικονομικές συνθήκες ανάπτυξης το Μικρασιάτικου Ελληνισμού. Η αποτύπωση και μνημείωσή του στη λογοτεχνία του 20ου αιώνα.», το οποίο και ανέπτυξε διεξοδικά.
  2. Η χορωδία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής « Ύμνος και Παράδοση» της Ένωσης Μικρασιατών Μελισσίων υπό την κ. Νινέτα Μπέη
  3. Ορχήστρα Παραδοσιακών οργάνων υπό τον κ. Αλέξανδρο Τσίτο

Συμμετείχαν

  1. Τμήμα παραδοσιακών χορών ενηλίκων του Μικρασιατικού Πολιτιστικού Συλλόγου Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε με χοροδιδασκάλους την κ. Αναστασία Σταυροπούλου και το κ. Γιάννη Γλυνό
  2. Χορευτικό Τμήμα Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ με χοροδιδάσκαλο τον κ. Παναγιώτη Ψυλλάκη
  3. Τμήμα παραδοσιακών χορών ενηλίκων της Πνευματικής Κίνησης Βορείων Προαστίων με χοροδιδάσκαλο την κ. Δήμητρα Μέγγου

Την Καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο κ. Θωμάς Γκουντής

   Η εκδήλωση έκλεισε με ένα ομαδικό χορό από όλους τους χορευτές των συμμετεχόντων χορευτικών τμημάτων καθώς με την συμμετοχή στη συνέχεια και του κοινού καθώς και ένα θερμό ευχαριστώ από τους συνδιοργανωτές.

   Κατά γενική ομολογία υπήρξε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που πέτυχε να συγκινήσει, να ευαισθητοποιήσει και να κρατήσει ζωντανές τις μνήμες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής κ. Γιάννης Κεχρής, η Αντιδήμαρχος  Δ/νσης Περιβάλλοντος  Πολεοδομίας & Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών  κ. Αρχοντία Μπούσουλα-Χάνου , η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για τη Δημοτική Κοινότητα της Νέας Πεντέλης και υπεύθυνη για την Πολιτισμική Αναβάθμιση και Προβολή της Πολιτιστικής Ταυτότητας του Δήμου Πεντέλης κ. Άρτεμις Αργύρη, η δημοτικής σύμβουλος του Δ. Πεντέλης κ. Φωτεινή Μαρκαντώνη., ο δημοτικός Σύμβουλος του Δ. Πεντέλης κ. Σπύρος Φρεμεντίτης, ο τοπικός σύμβουλος της Δ.Κ. Μελισσίων κ. Γεώργιος Δημητράκης, οι υπεύθυνες του Γ’ και Δ′ ΚΑΠΗ  αντίστοιχα κ. Σοφία Ιορδανίδου και Κική Μπάρα, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών (Σ.Φ.Ε) κα.  Ε. Βλυσίδου-Λεονταρίδου, ο. Πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας του Μικρασιατικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» κ.κ. Παναγιώτης Γκατζόλης και Γιάννης Μπολέτης αντίστοιχα , η Πρόεδρος της Πνευματικής Κίνησης Βορείων Προαστίων κ. Βιβή Μπάγιου Μαυροπούλου.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν τα super market Σκλαβενίτης

Παρατίθενται φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...

Μετάβαση στο περιεχόμενο