Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

1ο Φεστιβάλ Νεολαίας Δήμου Πεντέλης 25 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 2024

Ο Δήμος Πεντέλης και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού διοργανώνουν το 1ο Φεστιβάλ Νεολαίας, στο Ανοιχτό Θέατρο Μελισσίων.

Από τις 25 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου 2024, θεατρικές παραστάσεις παιδιών και εφήβων, συναυλίες, θεατρικά εργαστήρια μας καλούν σε μια γιορτή αισιοδοξίας, δημιουργικότητας, συμπερίληψης, αλληλεπίδρασης και φρεσκάδας.

 Η Δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου  καλωσορίζει τους δημότες στη νέα μεγάλη γιορτή Τέχνης και Πολιτισμού:

 ‘ Έχουμε τη χαρά να εκκινούμε ένα νέο θεσμό για τη νεολαία στην πόλη μας – μία συνάντηση έκφρασης και ψυχαγωγίας. Για 9 ημέρες, η πόλη μας θα ζήσει στιγμές νεανικής ζωτικότητας και ελπίδας μέσα από θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εργαστήρια για παιδιά και νέους. Σας ευχαριστούμε που είστε παρόντες σε κάθε βήμα που κάνουμε μπροστά. Σε κάθε προσπάθειά μας να αναδείξουμε τον Πολιτισμό και στη συγκεκριμένη περίπτωση να εμπνεύσουμε τη νεολαία μας. Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στη διοργάνωση και καλή διασκέδαση σε όλους μας!’

Παραστάσεις από νέους, για νέους έρχονται να ανοίξουν χώρο στον διάλογο, στην καλλιτεχνική έκφραση, στη βιωματική επαφή και στην εμπλοκή με μεγάλες ιδέες που μπορούν να ανεβούν σε μια μικρή σκηνή και κατόπιν να αγγίξουν τον κόσμο.

‘Με ενθουσιασμό εγκαινιάζουμε το πρώτο Φεστιβάλ Νεολαίας του Δήμου Πεντέλης, έναν θεσμό που απευθύνεται στα παιδιά και τους νέους της πόλης μας, αλλά που πάνω από όλα προέρχεται και συνδιαμορφώνεται από τους ίδιους, δίνοντας βήμα, λόγο και φωνή στα δικά τους όνειρα και στο δικό τους βλέμμα.

Στίγμα του Φεστιβάλ είναι η φαντασία, η δημιουργικότητα, η συμμετοχή που ανοίγει χώρο στο διάλογο, στη βιωματική επαφή και στην εμπλοκή των νέων με μεγάλες ιδέες που μπορούν να ανεβούν σε μια μικρή σκηνή μα κατόπιν να αγγίξουν τον κόσμο!

Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι συμμετέχουν, καθώς η εμψύχωση, η έμπνευση της συμμετοχής, η καλλιέργεια διαπροσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων είναι το πιο σημαντικό βήμα να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και τους άλλους με όρους σεβασμού και αλληλεγγύης’, δηλώνει η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Άρτεμις Αργύρη.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να αποτελέσει έναν θεσμό που απευθύνεται στα παιδιά και τους νέους της πόλης μας, μα που πάνω από όλα προέρχεται και συνδιαμορφώνεται από τους ίδιους, που δίνει βήμα, λόγο και φωνή στα δικά τους όνειρα και στο δικό τους βλέμμα!

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει η Σοφία Ιωαννίδη, ηθοποιός, σκηνοθέτιδα και παιδαγωγός εκπαιδευτικού θεάτρου: ‘Η Τέχνη για και από παιδιά και νέους είναι ένας ασφαλής δρόμος, μέσα από το γέλιο και το δάκρυ, για την κατανόηση του εαυτού, της ανάπτυξης της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας, της διαμόρφωσης προσωπικοτήτων, συμπεριφορών και στάσεων, της ενσυναίσθησης, της συνεργασίας, της αποδοχής του άλλου, των μεγάλων ιδεών, των νέων προοπτικών, των συναρπαστικών διαδρομών ζωής…. Ευχαριστώ από καρδιάς, τη Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο Πεντέλης, που “σηκώνουν άγκυρα” γι’ αυτό το μαγευτικό ταξίδι ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, για τα παιδιά και τους νέους της πόλης μας!’

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • ΤΡΙΤΗ 25 και ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ, ώρα 20.30

 

“ΟΡΕΣΤΕΙΑ για παιδιά”

Θεατρικό Εργαστήρι 3ου Δημοτικού Σχολείου Μελισσίων

Η κορυφαία τριλογία του Αισχύλου, “Αγαμέμνων” -“Χοηφόροι”- “Ευμενίδες” , αφηγείται τον μύθο του οίκου των Ατρειδών και τον χρονικό κύκλο που ξεκινά από την πτώση της Τροίας και καταλήγει στην ίδρυση του Αρείου Πάγου.

Διασκευή :Σοφίας Ζαραμπούκα

Σκηνική Διδασκαλία : Σοφία Ιωαννίδη

Σκηνικό : Βασίλης Θεοδωρίδης

 

  • ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ, ώρα 20.30

“Μια ιστορία στους δρόμους του ρεμπέτικου: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου”

Μουσική ομάδα Λυκείου Μελισσίων

Ένα μουσικό αφιέρωμα στην πρωτοπόρο Ελληνίδα στιχουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της μέσα σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο καλλιτεχνικό χώρο.

Θα ακουστούν τραγούδια από συνεργασίες της με όλους τους μεγάλους συνθέτες όπως, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Μανώλης Χιώτης, ο Μάνος Χατζιδάκις και άλλοι, που σφράγισαν την πορεία της στο Ελληνικό τραγούδι.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Γιώργος Κουτσαμανής – Γιάννης Αναστασιάδης

 

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ, ώρα 20.30

 “ΔΥΣΚΟΛΟΣ”

η κωμωδία του ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ γνωστή και με τον τίτλο “Μισάνθρωπος”.

Μαθητές Β’ και Γ’ τάξεων 1ου Γυμνασίου Μελισσίων

Επιμέλεια και διασκευή : Γιαχνάκη Ελένη – Φιλόλογος

Σκηνοθεσία:  Μούστας Αλέξανδρος

Εικαστικά: Αθανάσιος: Σφήκας -Καθηγητής Καλλιτεχνικών

Τραγούδι: Αρτεμις Κάκαβα, Πιάνο: Δανάη Κάκαβα

 

  • ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ, ώρα 20.30

 “ΤΡΩΑΔΕΣ” Ευριπίδη

 Θεατρική Ομάδα Εφήβων (12-16 ετών) Δήμου Πεντέλης

Η κτηνωδία του πολέμου, οι “παράπλευρες απώλειες” όπως λέγονται οι σφαγές των αμάχων, οι βιασμοί των γυναικών, οι καταστροφές των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων, η ελπίδα για την καλοσύνη των νικητών αλλά και η αντίσταση στην ωμή βία…

Το αντιπολεμικό έργο του Ευριπίδη που γράφτηκε το 415 π.Χ και παραμένει τραγικά επίκαιρο.

Μετάφραση : Γιάννης Τσαρούχης

Σκηνική Διδασκαλία: Σοφία Ιωαννίδη

Σκηνικά : Βασίλης Θεοδωρίδης – Δημήτρης Κορρές

Κινησιολογική επιμέλεια: Χριστίνα Καϊδαντζή

 

  • ΤΡΙΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ, ώρα 20.30

¨ΕΙΡΗΝΗ¨ του Αριστοφάνη για παιδιά

Παιδική Θεατρική Σκηνή ¨Μαγικό καραβάνι¨

Το αγαπημένο έργο, σε μια παράσταση με φαντασμαγορικές εναλλασσόμενες προβολές σκηνικού (projection mapping), ευφάνταστες χορογραφίες, ερμηνείες και τραγούδια που συνθέτουν ένα θεαματικό αποτέλεσμα!

Διασκευή: Δανάη Μιχοπούλου

Σκηνοθεσία: Δανάη Μιχοπούλου, Αρετή Μώκαλη

Κινησιολογία-Χορογραφίες: Αρετή Μώκαλη

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Τάτσης, Δανάη Μιχοπούλου, Κωνσταντίνα Αργυροπούλου-Πέτροβα, Σπύρος Βαρβαγιάννης, Χρήστος Λοϊζος

Χαρίζει τη φωνή της, στο ρόλο της Ειρήνης, η Ναταλία Δραγούμη

 

  • ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ, ώρα 20.00

 “Ο Μάκης Ροδάκης και το άστρο Άσπρο Παγωτό”

 Θεατρική παράσταση βασισμένη στο βιβλίο της Αφροδίτη Σπανουδάκη.

 Η θέληση και το θάρρος ενός παιδιού που σώζει τη γη από μια σύγκρουση αστεριών στον ουρανό γίνεται η αφορμή για να αναπτυχθεί μια όμορφη φιλία.

Θεατρική Διασκευή- Απόδοση-Σκηνοθεσία: Κώστας Παπαγεωργίου – Θεατρικός συγγραφέας-σκηνοθέτης-ηθοποιός- ραδιοφωνικός παραγωγός.

Μουσική: Δέσποινα Αθανασοπούλου

Παίζουν: Μαρία Χριστίνα Τζαβάρα , Εύη Καραδήμα, Χρυσεικόνα Θεολόγου, Κωνσταντίνος Μούτσης, Σοφία Κούκουλα, Βασιλεία Πέτρου

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ,  ώρες 18:30 και 20:00, Κήπος Δημοτικού Καταστήματος Πεντέλης (Ηγουμένου Μακρυγιάννη 2, Πεντέλη)

 Θεατρο-Παιδαγωγικό Εργαστήρι

 «ΣοφοκλοΑισχυλοΕυριπιδοΑριστοφανικο…Ιστορίες»

Επίτιμες καλεσμένες του 1ου Φεστιβάλ Νεολαίας Δήμου Πεντέλης, είναι …η Κωμωδία και η Τραγωδία !!!

Ένα θεατρικό βιωματικό πρόγραμμα σχεδιασμένο από την αρχή, αποκλειστικά για το Φεστιβάλ, γεμάτο γέλιο, παιχνίδια, τέχνη και γνώση. Τα παιδιά καλούνται μέσα από διάφορες δραστηριότητες να βοηθήσουν την Κωμωδία να θυμηθεί, από που ξεκίνησε και τι είναι το θέατρο. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου και να γνωρίσουν τους πρώτους θεατρικούς συγγραφείς.

Σχεδιασμός – Εμψύχωση προγράμματος:

Έλενα Δεσύλλα:  Θεατροπαιδαγωγός – ηθοποιός

Βάσια Σκούρα: Θεατροπαιδαγωγός – σκηνοθέτης – ηθοποιός

Για παιδιά από 5 έως 8 ετών

Διάρκεια: 90’

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ : τηλέφωνο 6951490098

 

 ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

  • ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ, ώρα 21.45, Ανοιχτό Θέατρο Μελισσίων

Προβολή video-ντοκυμαντέρ με τίτλο “ΑΝΘΡΩΠΟΙ”.

Ένα βίντεο για την διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση μέσω της Τέχνης, σχετικά με τη δημιουργία πολυπολιτισμικής Θεατρικής Παράστασης Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων από το INΣTITOYTO ΓIA TH ΔIAΦOPETIKOTHTA KAI THN ENΣΩMATΩΣH στο πλαίσιο του έργου “Δράσε Διαφορετικά- Acting for Diversity”.

Σκηνοθεσία : Παναγιώτης Τζαφέρης

Διάρκεια 28’

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...

Μετάβαση στο περιεχόμενο