Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Ανοίγει αύριο Παρασκευή 2/9 στο Αρχαίο Λατομείο της Πεντέλης η αυλαία του 1ου Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους, με συναυλία της Χορωδίας της ΕΡΤ αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη

Ανοίγει αύριο Παρασκευή 2/9 στις 8 μ.μ., η αυλαία ενός νέου πολιτιστικού θεσμού, του Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους.

Η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό την Διεύθυνση της μαέστρου Σοφίας Γιολδάση, θα μας ταξιδέψει σε ένα μουσικό αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Πόσον Ήσυχα Κοιμάται» στο σπουδαίο συνθέτη κι επί σειρά ετών Γενικό Διευθυντή των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, Μίκη Θεοδωράκη. (Δείτε το πρόγραμμα της Χορωδίας εδώ).

Επισημαίνεται ότι απαιτείται ηλεκτρονική κράτηση στο: https://penteli.intelliserv.gr/

Με αφορμή την έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Πεντελικού, η αρμόδια Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για τη Δημοτική Κοινότητα της Νέας Πεντέλης και υπεύθυνη για την Πολιτισμική Αναβάθμιση και Προβολή της Πολιτιστικής Ταυτότητας του Δήμου Πεντέλης, Άρτεμις Αργύρη η οποία διαμόρφωσε την κύρια φυσιογνωμία του φεστιβάλ, δήλωσε σχετικά:

«Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση εκπληρώνουμε ένα όραμα που αναδύθηκε μέσα από τον ίδιο τον αρχέγονο δεσμό της Πεντέλης με το σπουδαιότερο μνημείο των ανθρωπιστικών αξιών του παγκόσμιου πολιτισμού – τον Παρθενώνα. Το νήμα της μνήμης χιλιάδων ετών αναζωπυρώνει το 1ο Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους που απλώνει μια γέφυρα πολιτισμού πάνω από την Πεντέλη και την Αθήνα και για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία ανοίγει το Αρχαίο Λατομείο της Σπηλιάς για να το παραδώσει στη ζωντανή εμπειρία του τόπου και των ανθρώπων του μέσα από τη μοναδική του επένδυση με τα περιεχόμενα της τέχνης, της μουσικής, της ποίησης – της Ελληνικότητας. Η συνομιλία του ασύγκριτου περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος του Πεντελικού μέσα από τις πολυθεματικές και συμμετοχικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που ελπίζουμε να αποτελέσει διαρκή θεσμό δημιουργικής ένωσης και συνέργειας μεταξύ των δύο πόλεων της Πεντέλης και των Αθηνών, εμπλουτίζει το σύγχρονο διάλογο της διάσωσης, ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς, της αξιοποίησης του άυλου συμβολικού κεφαλαίου και της τοπικής πολιτιστικής ανάπτυξης με το πρόταγμα της διαμόρφωσης νέων προτύπων δημόσιας πολιτικής και δράσης που αφήνουν ως παρακαταθήκη της αποστολής τους το αξιακό τους αποτύπωμα στο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο, στο δημόσιο επικοινωνιακό πεδίο και κυρίως στη συνείδηση της κοινωνίας των πολιτών.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες το 1ο Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους θα υφαίνει στο πρόγραμμά του τη σύνδεση του χθες με το σήμερα με εκφραστικές αναφορές εντός του επετειακού έτους για τις αλησμόνητες πατρίδες  του ’22, θα εκδιπλώνεται σε τοπόσημα και μνημεία με εκθέσεις και διαλέξεις σε μια σκυτάλη από την αρχαία στη βυζαντινή κληρονομιά που αποτελεί την ιδιαίτερη ταυτότητα της Πεντέλης, θα τονίζει τις δυναμικές των πολιτισμικών συνεργειών, θα επικαλείται τη σύγχρονη προσέγγιση της τέχνης στη διαπραγμάτευση κοινωνικών μηνυμάτων για την ειρήνη, την ισότητα, τη συμπερίληψη. Σε αυτό το μοίρασμα, η αυλαία μας δεν θα μπορούσε να ανοίξει πιο τιμητικά και συγκινητικά ή να χωρέσει καταλληλότερη έκφραση, παρά τη Χορωδία της ΕΡΤ και το αφιέρωμα στον μεγάλο  Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη, αγγίζοντας τις χορδές της μνήμης της Αρχαίας Σπηλιάς που θα αντηχήσει ιστορικά με την αδιάσπαστη Φωνή, τους Στίχους και το Μέλος της Ελληνικής Ποίησης – της Ελλάδας.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τη Δήμαρχο Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά για τη συνεχή προσπάθεια ανάδειξης του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα του Πεντελικού Όρους και τη δημιουργία του νέου πολιτιστικού θεσμού που ξεκινά αύριο.

Συγχαρητήρια επίσης, σε όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης του Φεστιβάλ, για την συντονισμένη προσπάθεια, που κατέβαλαν προκειμένου να γίνει πραγματικότητα αυτός ο νέος σημαντικός πολιτιστικός θεσμός.

Σας περιμένουμε όλες και όλους την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου».

 

Σχετικά με το 1ο Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους

Το ισχυρό νήμα, που ένωνε την Αθήνα με την Πεντέλη στην αρχαιότητα, πιάνουν από την αρχή ο Δήμος Πεντέλης και ο Δήμος Αθηναίων και δημιουργούν από κοινού, ένα νέο σημαντικό πολιτιστικό θεσμό, το Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους.

Το Φεστιβάλ θα διεξάγεται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Πεντελικό Όρος, ενώ καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, θα υπάρχουν πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και στην Πεντέλη.

Μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί  συναυλίες. θεατρικές παραστάσεις, κονσέρτα, εκθέσεις και διαλέξεις, σε εμβληματικούς χώρους, που αναδεικνύονται και επανασυστήνονται στο κοινό, όπως το Αρχαίο Λατομείο της Πεντέλης και το Μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να:

  • Αναδείξει τα μνημεία και τους πολιτιστικούς θησαυρούς του Πεντελικού Όρους (Αρχαίο Λατομείο, λοιποί λατομικοί χώροι, Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, Βυζαντινή κληρονομιά).
  • Συνδέσει τις διαφορετικές αυτές ιστορικές περιόδους με το παρόν.
  • Εξοικειώσει τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου με τους χώρους αυτούς.
  • Ενισχύσει και να προωθήσει μέσα από τις εκδηλώσεις του την πεποίθηση, ότι ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον αποτελούν μια αδιαίρετη ενότητα.
  • Αποτελέσει έναν νέο πόλο έλξης πολιτιστικού τουρισμού.

Οι δύο Δήμοι συνδέονταν και συνεργάζονταν από την αρχαιότητα. Η οδός Λιθαγωγίας είναι η πορεία καταβίβασης των μαρμάρων από την καρδιά του Πεντελικού Όρους στον Παρθενώνα, το σύμβολο της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας. Η λιθόστρωτη διαδρομή της «Πεντελέθεν Λιθαγωγίας», με αφετηρία το Αρχαίο Λατομείο της Σπηλιάς,  φυλάσσει τα μυστικά του θαύματος του Παρθενώνα, του μνημείου που αποτελεί την πλέον αξιόπιστη μαρτυρία ενός προηγμένου τεχνολογικά και αισθητικά πολιτισμού.

Ο Παρθενώνας, στο Δήμο Αθηναίων και το Αρχαίο Λατομείο στο Δήμο Πεντέλης, επανασυνδέονται ως σημεία υψηλής συμβολικής, πολιτικής και θρησκευτικής αξίας μέσω του Πολιτισμού.

Το φεστιβάλ Πεντελικού Όρους πραγματοποιείται με την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Με την ευγενική χορηγία των ΔΕΗΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής, Polygreen Circular Economy Solutions και Flexopack Innovators Manufacturers Packaging Solutions.

Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ και το 2ο Πρόγραμμα.

Πληροφορίες προγράμματος www.festivalpentelikou.gr

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...

Μετάβαση στο περιεχόμενο