Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Δήμητρα Κεχαγιά: Τιμούμε τα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Η 19η Μαΐου είναι η μέρα που έχει καταγραφεί ως το ξεκίνημα της τελικής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που αποτέλεσε μέρος μιας προαποφασισμένης εθνοκάθαρσης από Νεότουρκους και Κεμαλιστές εναντίον των αυτόχθονων χριστιανικών πληθυσμών.  Η τουρκική θηριωδία άφησε πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες θυμάτων γράφοντας μία από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας που μετέτρεψε το λαό των Ποντίων, έναν λαμπρό λαό με ελληνορθόδοξο πολιτισμό και ιστορία τριών χιλιάδων ετών σε ένα λαό προσφύγων και κατατρεγμένων.

Δικαίως η Βουλή των Ελλήνων όρισε τη σημερινή μέρα, ως μέρα τιμής και μνήμης, αλλά και αφετηρίας στη δίκαιη απαίτηση και προσπάθεια του ποντιακού ελληνισμού ανά την υφήλιο για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, ενός από τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.  Η πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες δίνει φως ελπίδας για την συνειδητοποίηση και αυτής της θηριωδίας των Τούρκων.

Οι μαζικές εκτελέσεις, οι εκτοπίσεις, οι βιασμοί, οι κάθε είδους θηριωδίες και κακουχίες, δεν κατάφεραν να αποδυναμώσουν το δυναμικό αυτό τμήμα του Ελληνισμού. Με την εγκατάσταση τους στην Ελλάδα, οι Πόντιοι διέπρεψαν και πάλι, συμβάλλοντας σημαντικά στην πρόοδο του τόπου μας, δείχνοντας μας ως και σήμερα με τη δύναμη τους πως μπορούμε από τις δικές τους θυσίες να αντλήσουμε κουράγιο και αισιοδοξία.

Ο Δήμος μας, αλλά κυρίως τα Μελίσσια αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα ανάδειξης του μεγαλείου της ποντιακής ψυχής, καθώς τα μέλη της ποντιακής κοινότητας στην πόλη μας, προόδευσαν και πρόκοψαν, βοήθησαν σημαντικά στην ανάπτυξη του τόπου μας, κρατώντας παράλληλα άσβεστη την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά, που με περίσσια αγάπη μεταλαμπάδευσαν στις νεότερες γενιές.   Ήθη και έθιμα, παραδόσεις, αλλά και γιορτές χοροί και τραγούδια αναβιώνουν καθημερινά στην πόλη μας από συμπολίτες μας, άξιους συνεχιστές το ποντιακού πολιτισμού.

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία, που έχει ενσκήψει παγκοσμίως, μας υποχρεώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά να αναβάλλουμε τις καθιερωμένες στην πόλη μας εορταστικές εκδηλώσεις, δε είναι ικανή να αλλοιώσει την ιστορική μας συνείδηση και μνήμη. Η πανδημία του Covid-19 θα αντιμετωπισθεί και όλοι μαζί θα είμαστε ξανά εδώ, να επαναλάβουμε τις εορταστικές μας εκδηλώσεις, όπως τις γνωρίσαμε τόσα χρόνια.

Σήμερα τιμούμε τα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και με την ανάγκη ανάδειξης της ιστορικής αλήθειας! Με την ελπίδα ποτέ ξανά να μη ζήσει η ανθρωπότητα άλλη παρόμοια γενοκτονία.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...

Μετάβαση στο περιεχόμενο