Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

21 Απριλίου 2024

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας εν όψει του προβλεπόμενου κύματος κακοκαιρίας Δήμητρα Κεχαγιά: Είμαστε σε ετοιμότητα με απόλυτη οργάνωση και πλήρη συντονισμό

Συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, στις 12/2 υπό την προεδρία της Δημάρχου Πεντέλης Δήμητρας Κεχαγιά, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πεντέλης, με αντικείμενο το συντονισμό, το σχεδιασμό και την προετοιμασία εν όψει του προβλεπόμενου από την Ε.Μ.Υ. κύματος κακοκαιρίας.

Η σύσκεψη εστίασε στα μέτρα πρόληψης που έχει ήδη λάβει, αλλά και που πρόκειται να λάβει ο Δήμος τις επόμενες ώρες, για την αντιμετώπιση των φαινομένων χιονοπτώσεων και παγετού, που ενδεχομένως εκδηλωθούν.

Καθόρισε επίσης τα σημεία διανομής αλατιού για τους πολίτες, τους θερμαινόμενους χώρους και τον τρόπο επικοινωνίας των πολιτών με το Δήμο  (Κέντρο Επιχειρήσεων, τηλέφωνο 2108040580).  Συνεχής ενημέρωση των πολιτών θα υπάρχει, όταν ενσκήψουν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, ανάλογα και με την έκτασή τους.

Η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, στην τοποθέτησή της ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κόκκαλη και την Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη για την άψογη συνεργασία και το συντονισμό κατά την προετοιμασία για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων όταν και όποτε αυτά ενσκήψουν. Δήλωσε δε ότι ο Δήμος είναι σε απόλυτη ετοιμότητα τόσο από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, όσο και από πλευράς οχημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού. Τόνισε δε ότι απόλυτη προτεραιότητα, ανάλογα και με την ένταση των φαινομένων θα αποτελέσει για το Δήμο η πρόσβαση στα Νοσοκομεία, η κυκλοφορία στις κεντρικές αρτηρίες τις πόλεις και στη συνέχεια στα υπόλοιπα σημεία όπως έχει καθορισθεί από το σχεδιασμό Δήμου και Περιφέρειας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Κώστας Καλλιανιώτης ο οποίος και ανέλυσε το σχεδιασμό και τις προετοιμασίες για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας.

Ανέφερε ότι τα οχήματα είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, ενώ έχει γίνει ήδη προμήθεια επαρκούς ποσότητας αλατιού, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω προμήθειας εάν χρειασθεί.  Αναφέρθηκε στα σημεία στα οποία θα βρίσκεται συσσωρευμένο αλάτι για τους πολίτες σε σακιά, καθώς και τους χώρους φόρτωσης αλατιού αποχιονισμού για τα εκχιονιστικά. Τέλος ανέφερε ότι στο σχεδιασμό του Δήμου για την αντιμετώπιση τυχόν δυσμενών φαινομένων έχει ορισθεί προσωπικό ασφαλείας, το οποίο θα βρίσκεται σε επιφυλακή από την Κυριακή 14/2, οπότε και θα ξεκινήσει να λειτουργεί το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) του Δήμου σε 24ωρη βάση με γραμμή επικοινωνίας για τους πολίτες, το 2108040580. Παράλληλα έδωσε λεπτομέρειες για τους τρόπους ενημέρωσης των πολιτών όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται.  Τέλος ενημέρωσε ότι, ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν και την ένταση της κακοκαιρίας, θα καθορισθούν θερμαινόμενοι χώροι για τους πολίτες, οι οποίοι ενδεχομένως θα το έχουν ανάγκη. Τόνισε τέλος, ότι έχει προβλεφθεί παροχή βοήθειας για όσους πολίτες έχουν ανάγκη έκτακτης μεταφοράς για λόγους υγείας.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, η οποία συνεχάρη όλους τους εμπλεκομένους φορείς για το συντονισμό και τη συνεργασία, αλλά και τη Δήμαρχο Δήμητρα Κεχαγιά για το επίπεδο ετοιμότητας του Δήμου Πεντέλης και ανέφερε ότι στο πλαίσιο του συντονισμού όλων των φορέων, η Περιφέρεια θα βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου, για να συνδράμει με ότι χρειαστεί.  Μετέφερε δε, τις ευχές του Περιφερειάρχη Αττικής για αγαστή συνεργασία, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος, ο οποίος τόνισε ότι βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα όλα τα οχήματα του Συνδέσμου, ότι θα υπάρξει διανομή αλατιού σε σακιά και χύμα και ότι ο Σ.Π.Α.Π. σε συνεργασία με την Περιφέρεια έχει αναλάβει τον καθαρισμό τριών κεντρικών οδικών αρτηριών, ενώ θα συνδράμει και τους Δήμους Μέλη σε περιπτώσεις που ζητηθεί η συνδρομή του.

Ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Πεντέλης Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου στην παρέμβαση του, χαρακτήρισε θετική τη διενέργεια του έκτακτου Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, όπου η εμπειρία είναι δεδομένη, καθώς όσοι συμμετέχουν στο έργο της Πολιτικής Προστασίας γνωρίζονται καλά και έχουν συνεργαστεί με επιτυχία στο παρελθόν. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι με καλή συνεργασία αιρετοί, εργαζόμενοι και εθελοντές θα τα καταφέρουν και πάλι.  Ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους εμπλεκομένους και έκλεισε λέγοντας ότι θεώρησε χρέος του να παρίσταται στη σύσκεψη διότι αυτό επιβάλλει η υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις των παρισταμένων.

Κλείνοντας τη σύσκεψη η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή συνεργασία σε όλους.  Ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και μη εμπλεκόμενους φορείς, για το συντονισμό και την οργάνωση.  Τέλος συνέστησε περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες, ανάλογα και με την ένταση των φαινομένων που θα εκδηλωθούν.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, της Τροχαίας, εκπρόσωποι των εθελοντών, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και της Περιφέρειας, καθώς και εκπρόσωποι των Νοσοκομείων της περιοχής.

Κοινοποιήστε το άρθρο...

Μετάβαση στο περιεχόμενο