Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στο Δήμο Πεντέλης η Επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου και στις τρεις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Πεντέλης.
Το μήνυμα της Δημάρχου Πεντέλης κας Δήμητρας Κεχαγιά:
Μήνυμα της Δημάρχου Πεντέλης Δήμητρας Κεχαγιά για την Εθνική Επέτειο της Επανάστασης του 1821
Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπολίτες,
Η Ελλάδα μας γιορτάζει και πάλι με λαμπρότητα την πιο σημαντική ημέρα στην σύγχρονη ιστορία του έθνους, μια μέρα που είναι αφιερωμένη στην Ελευθερία που σήμανε για την πατρίδα μας, η Επανάσταση του 1821 και η Εθνική Παλιγγενεσία, μετά από 4 σχεδόν αιώνες σκλαβιάς.
Ἄργειε να ‘λθει ἐκείνη ἡ μέρα, κι ἦταν ὅλα σιωπηλά, γιατί τὰ ‘σκιαζε ἡ φοβέρα καὶ τὰ πλάκωνε ἡ σκλαβιά.
Μα όσο κι αν άργησε αυτή η μέρα, δεν μπορούσε να μην έρθει. Η ανάγκη για λευτεριά, η φιλοπατρία, οι δημοκρατικές αρχές είναι βαθιά ριζωμένες στην ψυχή του κάθε Έλληνα.
Το 1821 αποτέλεσε έτσι, την απαρχή μια μακρόχρονης πορείας αγώνων, μαχών και θυσιών που διαχρονικά συμπυκνώθηκαν σε μία μόνο φράση: Ελευθερία ή Θάνατος! Η Ελληνική Επανάσταση έδειξε σε όλον τον πλανήτη την αναγκαιότητα των συνεχών ανθρώπινων αγώνων, για την αυτοδιάθεση, την ισότητα, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη.
Σήμερα που η Πατρίδα όσο ποτέ άλλοτε αντιμετωπίζει πολλά και οξυμμένα προβλήματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, σήμερα που η χώρα μας διέρχεται κρίση οικονομική, ηθική και πνευματική, σήμερα που ο ηρωισμός η αυτοθυσία και τα ιδανικά είναι έννοιες αμφισβητούμενες, οφείλουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά να πιστέψουμε και πάλι στις αξίες που για αιώνες εξέθρεψαν Αγίους και Ήρωες, γεμάτους Πίστη στα ιδανικά και το Θεό της Ελλάδας.
Η Πατρίδα και η Πίστη των Ελλήνων στάθηκαν πάντα αλληλένδετες. Αυτή η κοινή Πίστη στην Πατρίδα και το Θεό μας ακολουθεί ως και σήμερα και μας βοηθά να μην ξεχάσουμε ποτέ τις αξίες εκείνες που τα 400 χρόνια σκλαβιάς δεν κατόρθωσαν να τις εξαφανίσουν από τις καρδιές των Ελλήνων. Οφείλουμε να τις υπερασπιζόμαστε με κάθε κόστος και να πορευθούμε με ενότητα ώστε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις νέες σύγχρονες δυσκολίες, αλλά και τις έντονες επιβουλές εξ ανατολών που εξακολουθούν να υπάρχουν.
Στη σύγχρονη εποχή των μεγάλων προκλήσεων και των ραγδαίων αλλαγών, όπου τα σημεία αναφοράς και οι βεβαιότητες τόσο συχνά χάνονται ή ανατρέπονται, η συλλογική μνήμη θα συνιστά πάντοτε έναν κυρίαρχο τόπο ταυτότητας και μια ασφαλή απάντηση σε ερωτήματα για το ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και πώς τοποθετούμαστε στο χρόνο.
Η τροφοδότηση της μνήμης αποτελεί σήμερα συνειδησιακό καθήκον και επιταγή για καθεμιά και καθέναν από μας: να ανατρέχουμε στο φωτεινό ορόσημο της Εθνεγερσίας, για να θυμηθούμε αυτά που μας ενώνουν και να συναισθανθούμε το ιστορικό χρέος που μας βαραίνει μέχρι σήμερα. Να διαφυλάξουμε το φως της Ελευθερίας όπως το περιγράφει με ιδιαίτερο μεγαλείο ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, στο Σύμβολο της χώρας μας, τον Ύμνο προς την Ελευθερία:
Ἅ, τὸ φῶς ποὺ σὲ στολίζει, σὰν ἡλίου φεγγοβολῆ, καὶ μακρόθεν σπινθηρίζει, δὲν εἶναι, ὄχι, ἀπὸ τὴ γῆ.
Λάμψιν ἔχει ὅλη φλογώδη χεῖλος, μέτωπο, ὀφθαλμός. φῶς τὸ χέρι, φῶς τὸ πόδι, κι ὅλα γύρω σου εἶναι φῶς.
Αυτό το φως που πλημμύρισε την χαραυγή της 25ης Μαρτίου 1821 στην Αγία Λαύρα, νίκησε το σκοτάδι της σκλαβιάς και φώτισε το δρόμο για τον ξεσηκωμό του γένους οφείλουμε να ακολουθήσουμε και σήμερα.
Αυτό το ίδιο φως, άσβεστο στις δύο αιώνες που πέρασαν, μας δείχνει την ενότητα, την σύμπνοια, την ομόνοια, αυτά δηλαδή που διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι έχει ανάγκη ο τόπος για να προκόβει και να προστατεύει το πιο πολύτιμο αγαθό που μας άφησε παρακαταθήκη η Επανάσταση, για να το φυλάξουμε: Τη Λευτεριά!
Ας φωτίσουμε με την Ελευθερία, το δικό μας δρόμο, για εμάς, αλλά και για τις επόμενες γενιές. Ας κρατήσουμε ως Έθνος, εκείνα τα στοιχεία που μας έκαναν να πορευθούμε τη λαμπρή μας πορεία προς τα εμπρός… Και ενωμένοι να προχωρήσουμε, στηριζόμενοι σε αυτή την παρακαταθήκη της Ελευθερίας, για την οποία πανηγυρίζει στο τέλος του έργου του «Ελληνική Νομαρχία», ο Ανώνυμος ως Έλλην συγγραφεύς της:
«Ζήτω η Ελευθερία των Ελλήνων εις αιώνας αιώνων. Γένοιτο, γένοιτο!».