Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Ξεκίνησε χθες το Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους. Ιστορική έναρξη στο χώρο του Αρχαίου Λατομείου με τη Χορωδία της ΕΡΤ σε μια συναυλία αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη. Δήμητρα Κεχαγιά: Το Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους ενσωματώνεται στο όραμά μας να αναδείξουμε και να κάνουμε καλύτερο το βουνό μας

Σε μία ιστορική μοναδική βραδιά, μέσα σε μία μαγευτική ατμόσφαιρα άνοιξε η αυλαία του νέου πολιτιστικού θεσμού, του Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους, στο χώρο του Αρχαίου Λατομείου της Πεντέλης, που πρώτη φορά υποδέχθηκε μια ανάλογη εκδήλωση.

Η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό την Διεύθυνση της μαέστρου Σοφίας Γιολδάση, κάτω από τους περίτεχνα φωτισμένους μαρμάρινους βράχους του Αρχαίου Λατομείου, ταξίδεψε μουσικά το πολυπληθές κοινό που κατέκλυσε το χώρο, σε ένα μουσικό αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Πόσον Ήσυχα Κοιμάται» στο σπουδαίο συνθέτη κι επί σειρά ετών Γενικό Διευθυντή των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, Μίκη Θεοδωράκη.

Ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος του Αρχαίου Λατομείου από τα σπλάχνα του οποίου δημιουργήθηκε το παγκόσμιο μνημείο του Παρθενώνα, αλλά και ο χώρος της Σπηλιάς των Αμώμων, με τα βυζαντινά εκκλησάκια ριζωμένα στους μαρμάρινους βράχους, δημιούργησαν μαζί με το ιδιαίτερου κάλλους φυσικό περιβάλλον και τις μελωδικές ερμηνείες της Χορωδίας της ΕΡΤ, μία μοναδική οπτική και ακουστική σύνθεση.

Δημιούργησε παράλληλα την πεποίθηση, σε όλους τους παρισταμένους που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τη σχεδόν μυσταγωγική συναυλία, ότι η μοναδική αυτή πολιτιστική βραδιά και η άρτια οργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Πεντελικού από τους Δήμους Πεντέλης και Αθηναίων, θα αποτελέσει ένα νέο ιδιαίτερα επιτυχημένο πολιτιστικό θεσμό με ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα συνδυάζουν τον πολιτισμό από την αρχαιότητα έως σήμερα με το φυσικό περιβάλλον του βουνού.

Η εκδήλωσε άρχισε με την αναφορά στα στοιχεία του νέου θεσμού, από την υπεύθυνη σχεδιασμού, οργάνωσης και επικοινωνίας του Φεστιβάλ Αδαμαντία Τζινιέρη.

Στη συνέχεια η αρμόδια εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Πεντέλης για το θεσμό Άρτεμις Αργύρη, αναφέρθηκε στη σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του Πεντελικού Όρους, στη διαχρονική διαδρομή από την κλασσική αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι το φεστιβάλ Πεντελικού έρχεται να τονίσει τη σημασία της.

Εκ μέρους του συνδιοργανωτή Δήμου Αθηναίων, χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευθέριος Σκιαδάς, που τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας των Δήμων Πεντέλης και Αθηναίων για την ανάδειξη της ιστορικότητας του Πεντελικού Όρους και της σημασίας που αυτό επιτέλεσε διαχρονικά στον πολιτισμό της χώρας και της Αττικής, μέσα από τη δημιουργία του Παρθενώνα.

Η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται εκδήλωση σε αυτό τον ιστορικό χώρο. Μία εκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε πέρυσι τέτοιο καιρό από κοντά μας αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη. Δεν θα μπορούσαμε να τον τιμήσουμε καλύτερα από το να του αφιερώσουμε την έναρξη του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ ενσωματώνεται στο όραμα μας να κάνουμε καλύτερο το βουνό μας. Στόχος της δημοτικής μας αρχής για το Πεντελικό είναι:

  • Να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον να κάνουμε φιλικό το βουνό στους πολίτες μέσα από διαδρομές ποδηλάτου και δημιουργία χώρων ήπιας αναψυχής
  • Να αναδείξουμε τα πολιτιστικά μνημεία του Πεντελικού με αιχμή φυσικά το αρχαίο λατομείο

Έτσι το 2020 ζητήσαμε από τον υπουργό περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να συνεργαστούμε για την παρέμβαση αυτή. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε εγκεκριμένη χρηματοδότηση για μία σειρά από αναγκαίες μελέτες για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού. Παράλληλα ο Δήμος Πεντέλης συνέταξε και κατέθεσε πέρυσι σχέδιο ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων του Πεντελικού, σχέδιο που σχεδόν στο σύνολό του εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, έτσι πλέον μπορεί να υλοποιηθεί.

Το Φεστιβάλ Πεντελικού έρχεται να αποδείξει στην πράξη τα αποτελέσματα της ολοκληρωμένης παρέμβασης που οραματιζόμαστε να γίνει στο Πεντελικό.  Το Φεστιβάλ θα γίνεται κάθε χρόνο στους χώρους του πεντελικού που θα διαμορφωθούν σε χώρους ήπιας αναψυχής.  Χώρους που θα αναδείξουν ότι πολιτισμός και περιβάλλον μπορεί να συνυπάρχουν αρμονικά και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Αυτός είναι ο κοινός στόχος με το Δήμο της Αθήνας.  Το κοινό νήμα που συνδέει το χώρο του αρχαίου λατομείου που βρισκόμαστε με τον Παρθενώνα, μέσω της οδού Λιθαγωγίας, είναι η βάση της συνεργασίας μας με το Δήμο Αθηναίων.  Αποφασίσαμε από κοινού να οργανώνουμε καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, όμορφες και ποιοτικές εκδηλώσεις όπως την σημερινή και σε άλλους χώρους στην Πεντέλη και στην Αθήνα, χώρους που θα συνδυάζουν την φυσική ομορφιά με τα πολιτιστικά μνημεία.  Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα είναι κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Πεντελικό βουνό.  Ευχαριστώ θερμά το δήμαρχο της Αθήνας, φίλο Κώστα Μπακογιάννη και τους συνεργάτες του για την συνεργασία.

Κλείνοντας η Δήμαρχος ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στην επιτυχία του του 1ου Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους:

  • το Υπουργείο Πολιτισμού,
  • την ΕΡΤ
  • τους χορηγούς του Φεστιβάλ ΔΕΗ, ΜΕΓΑ, Polygreen και Flexopack, για τη σημαντική συμβολή τους στην επιτυχία
  • Την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο για το θέμα, Άρτεμις Αργύρη
  • Την υπεύθυνη για το σχεδιασμό, οργάνωση και επικοινωνία κ. Αδαμαντία Τζινιέρη

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η Υφυπουργός Υγείας με αρμοδιότητες την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις Ζωή Ράπτη, ο Βουλευτής του Βόρειου Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος, Γενικό Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, οι Αντιπεριφερειάρχες Αττικής Λουκία Κεφαλογιάννη και Γιάννης Κεχρής ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σπύρος Ευσταθόπουλος, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από το Δήμο Πεντέλης και άλλους Δήμους.

Κοινοποιήστε το άρθρο...

Μετάβαση στο περιεχόμενο