Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Ξεκινούν οι δράσεις του Δήμου Πεντέλης για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2030. Στην ψηφιακή πλατφόρμα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος Zero Waste μετέχει ο Δήμος Πεντέλης. Δήμητρα Κεχαγιά: Βασική μας μέριμνα η διαχείριση των αποβλήτων, όπου θα εφαρμόσουμε το «πληρώνω όσο πετάω» άμεσα στα καταστήματα

Ο Δήμος Πεντέλης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για μια Κλιματικά Ουδέτερη και Έξυπνη Πόλη, γίνεται μέρος της πρωτοβουλίας για την μετεξέλιξη των επιχειρήσεων Φιλοξενίας και Καφεστίασης (HORECA) σε Επιχειρήσεις Μηδενικών Αποβλήτων. Συγκεκριμένα ο δήμος Πεντέλης ξεκίνησε να συμμετέχει στη μεγάλη προσπάθεια, που υλοποιείται με την Ψηφιακή Πλατφόρμα Zero Waste Horeca Hub στο πλαίσιο του προγράμματος «Zero Waste Future». Η πρωτοβουλία υλοποιείται από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (www.ecorec.gr) σε συνεργασία με την Coca-Cola στην Ελλάδα, την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) και έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Στόχος της Ψηφιακής Πλατφόρμας, που οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.zerowastefuture.gr, είναι να προσφέρει δωρεάν την ενημέρωση και τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζονται οι επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας, για να υιοθετήσουν στην πράξη μία Zero Waste λογική στην καθημερινή τους λειτουργία, ώστε με αυτό τον τρόπο να αυξηθεί η Πρόληψη, η Διαλογή στην Πηγή και να μειωθεί δραστικά η τελική παραγωγή και κυρίως η ταφή απορριμμάτων. Παράλληλα, η Ψηφιακή Πλατφόρμα, δίνει την δυνατότητα στα εγγεγραμμένα μέλη να αποκτήσουν  Zero Waste Διάκριση (χάλκινη, αργυρή ή χρυσή), βάσει μετρήσιμων στόχων και αποτελεσμάτων, η οποία αναδεικνύει τη βιώσιμη φιλοσοφία τους, την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων τους και την διάθεσή τους να ηγηθούν στην νέα εποχή της Κυκλικής Οικονομίας.

Έως σήμερα, το Δίκτυο Zero Waste Horeca Hub αριθμεί 1.100 μέλη και στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος, έχουν ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί περισσότεροι από 1.300.000 πολίτες μέσω δράσεων εκπαίδευσης που επικεντρώνονται στην πρόληψη και ανακύκλωση και ακολουθούν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Η πρώτη δράση ενημέρωσης και εγγραφής επιχειρήσεων HORECA πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 2023 στην περιοχή των Μελισσίων. Η Δήμαρχος Πεντέλης κ. Δήμητρα Κεχαγιά, ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) κ. Φίλιππος Κυρκίτσος μαζί με συνεργάτες του, ο κ. Σέργιος Ρίζος, συνεργάτης της Δημάρχου Πεντέλης για το θέμα της χωριστής συλλογής αποβλήτων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,  επισκέφθηκαν επιχειρήσεις του κλάδου καφεστίασης που ενημερώθηκαν για τα πολλαπλά οφέλη που τους παρέχονται μέσα από την συμμετοχή τους στην Ψηφιακή Πλατφόρμα και από την εγγραφή τους  στο 1ο Zero Waste Horeca Δίκτυο στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις ήταν μεγάλο και όλες οι επιχειρήσεις, που επισκέφτηκε η Δήμαρχος, εντάχθηκαν στην Ψηφιακή Πλατφόρμα Zero Waste HORECA Hub.

Η Δήμαρχος κα Δήμητρα Κεχαγιά ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο Δήμος Πεντέλης εντάσσεται με πολλή χαρά στο καινοτόμο αυτό πρόγραμμα και προτρέπει όλες τις επιχειρήσεις HORECA του Δήμου να ενταχθούν, ώστε να τύχουν εξαιρετικής και δωρεάν υποστήριξης στον δρόμο τους προς το Zero Waste.

Παράλληλα θα βοηθήσουν το Δήμο, να διευρύνει την πολιτική διαλογής διαφορετικών ρευμάτων, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και τα αποτελέσματά της είναι εμφανώς ορατά, στη μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων, στην αύξηση της ανακύκλωσης και στη μείωση του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων του Δήμου.

Τέλος θα συμβάλλει στον τελικό στόχο που είναι η μείωση των δημοτικών τελών για τους δημότες μετά την  έναρξη εφαρμογής του προγράμματος «Πληρώνω Όσο Πετάω» και στο Δήμο μας».

Ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος επισήμανε ότι:

«Μέσα από την ενεργή συμμετοχή στην Πλατφόρμα, εντελώς δωρεάν, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις HORECA του Δήμου Πεντέλης, να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, να εξοικειωθούν με απλές και βιώσιμες ενέργειες, να μάθουν για τις νομοθετικές τους υποχρεώσεις, να δείξουν έμπρακτα την περιβαλλοντική και κοινωνική τους ευθύνη, να μειώσουν το λειτουργικό κόστους τους, και τελικά να επιτύχουν την δραστική μείωση των συμμείκτων απορριμμάτων τους, προς όφελος των ίδιων και του δήμου τους».

Ο κ. Σέργιος Ρίζος από την πλευρά του τόνισε:

«Ζούμε σε καιρούς που η οικολογική συνείδηση δεν είναι απλά ευαισθησία και επιλογή, αλλά μονόδρομος. Είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούμε συνειδητά. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το κοινωνικό όφελος που έχουμε ως δημότες συμπορεύεται με το προσωπικό και η ατομική μας ευθύνη ανταμείβεται σε πολυδιάστατο επίπεδο».

Οι δράσεις ενημέρωσης και ένταξης στην Ψηφιακή Πλατφόρμα θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα (Ιούλιο – Σεπτέμβριο) και σε όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις HORECA του Δήμου Πεντέλης.

Κοινοποιήστε το άρθρο...

Μετάβαση στο περιεχόμενο