Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

22 Απριλίου 2024

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας ακολουθεί ο Δήμος Πεντέλης. Κατατέθηκε πρόταση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων και του Πνευματικού Κέντρου Νέας Πεντέλης, συνολικού ύψους 864 χιλ. ευρώ.

Αποτελεί βασική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και κατ’ επέκταση η μείωση του ενεργειακού κόστους του Δήμου, που το 2019 ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ.

Μια από τις δράσεις για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει ο Δήμος Πεντέλης για την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτηρίων και υποδομών του. Στα πλαίσια αυτού του σχεδίου, μετά από προετοιμασία 4 μηνών, έγινε χθες η κατάθεση του φακέλου για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων και του Πνευματικού Κέντρου Νέας Πεντέλης, συνολικού προϋπολογισμού 864…. € και ποσοστού χρηματοδότησης 100%.

Με αυτή την πρόταση ο Δήμος Πεντέλης στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αυτών και κατ’ επέκταση στη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος.  Οι συνολικές παρεμβάσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων από την Κατηγορία Δ στην Κατηγορία Α+ για το κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου και από την Κατηγορία Δ στην Κατηγορία Β+ για την Βιβλιοθήκη της Νέας Πεντέλης. Οι παρεμβάσεις και στα δυο κτίρια οδηγούν σε μείωση κατανάλωσης ενέργειας της τάξης του 60% συνολικά.

Παράλληλα με τα παραπάνω, θα γίνει πλήρης ανακαίνιση των δύο κτηριακών μονάδων με απόλυτο σεβασμό και διατήρηση του αρχιτεκτονικού τους χαρακτήρα, που θα περιλαμβάνει γενική αποκατάσταση φθορών, πλήρη εκσυγχρονισμό δομικών τμημάτων και υλικών, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, λειτουργική αναβάθμιση, αισθητική και αρχιτεκτονική αναβάθμιση.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

  • Αντικατάσταση των σωμάτων συμβατικών λαμπτήρων φθορισμού τύπου Τ8 με φωτιστικά με λαμπτήρες τεχνολογίας LED.
  • Αναβάθμιση του Κτιριακού Περιβλήματος των δύο κτηρίων με την εφαρμογή εξωτερικής και εσωτερικής θερμομόνωσης στα κατακόρυφα δομικά στοιχεία, στις επιχρισμένες τοιχοποιίες των όψεων των κτιρίων.
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων τα οποία και στα δύο κτίρια, με πλαίσια χωρίς θερμοδιακοπή, κυρίως συρόμενα με διπλό τζάμι. Μόνο από την παρέμβαση αυτή η μείωση των θερμικών απωλειών εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 50%.
  • Ενσωμάτωση συστήματος ΑΠΕ με την εγκατάσταση  Φωτοβολταϊκού Συστήματος και  επεμβάσεις στις εγκαταστάσεις θέρμανσης, ψύξης και κλιματισμού που θα αναβαθμίσουν ενεργειακά τα κτίρια αυξάνοντας τη συμβολή τους στη μείωση του αποτυπώματος εκπομπών ρύπων (CO2).

Η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά δήλωσε σχετικά:

«Μια από τις κεντρικές μας πολιτικές, όπως είχαμε προδιαγράψει στο πρόγραμμά μας, είναι η σημαντική μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του Δήμου και κατ’ επέκταση του σημαντικού κόστους που πληρώνει ο Δήμος μας για αυτό. Έχουμε σχέδιο και με βάση αυτή εκμεταλλευόμαστε κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα που υπάρχει από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Μέσα σε τέσσερα χρόνια θα έχουμε πετύχει σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Δήμου μας και των εξόδων ενέργειας. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί και η πρόταση την οποία υποβάλλαμε. Στο τέλος των παρεμβάσεων θα έχουμε τη χαρά να έχουμε παραδώσει προς χρήση στους συμπολίτες μας, δύο ανανεωμένα, παραδοσιακά μεν, αλλά ταυτόχρονα λειτουργικά και σύγχρονα κτίρια

Ευχαριστώ το συνεργάτη μου και σύμβουλό μου για τα θέματα αυτά Περικλή Μπουρσινό για την προσπάθειά του, αλλά και όλα τα στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου μας που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έφεραν σε πέρας το έργο αυτό. Ακολουθούν και άλλες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με το σχέδιό μας».

 

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...

Μετάβαση στο περιεχόμενο