Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

4 Δεκεμβρίου 2023

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Σε επίλυση τα χρόνια πολεοδομικά ζητήματα του Δήμου Πεντέλης. Ο Δήμος αποκτά ένα νέο κοινόχρηστο χώρο 511,3 τ.μ. και διεκδικεί τη χρηματοδότηση της αγοράς από το Πράσινο Ταμείο

Η Δημοτική Αρχή της Δήμητρας Κεχαγιά, από την αρχή της θητείας έχει θέσει ως προτεραιότητα την επίλυση όλων των εκκρεμών πολεοδομικών θεμάτων της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την απόκτηση από το Δήμο γεωτεμαχίου στην περιοχή του Σισμανογλείου στα Μελίσσια, εντός του οικοδομικού τετραγώνου 271, συνολικού εμβαδού 511,3 μετά από σχετική εξώδικη συμφωνία με τους ιδιοκτήτες του, επιλύοντας ένα θέμα που εκκρεμούσε για αρκετά χρόνια.

Το συγκεκριμένο γεωτεμάχιο έχει χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης του 1995. Έχει ιδιαίτερα μεγάλη πολεοδομική σημασία για την περιοχή καθώς εφάπτεται με το Πάρκο της Ζωοδόχου Πηγής με το οποίο θα συνενωθεί και θα δώσει στο Δήμο τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα όμορφο πάρκο για χρήση από τους πολίτες. Με βάση το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας μεταβιβαζόμενων ακινήτων, το τίμημα για την απόκτηση ορίστηκε συνολικά στα 247.678,45 Ευρώ.

Ο Δήμος διεκδικεί η χρηματοδότηση του χώρου να γίνει από το Πράσινο Ταμείο, κάνοντας χρήση της σχετικής δυνατότητας απόκτησης κοινόχρηστων χώρων με πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά δήλωσε σχετικά για το θέμα:

«Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στο Δήμο μας, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή ενός σύγχρονου σχεδίου πόλης, είναι πάρα πολλές. Μια από αυτές ήταν η εκκρεμότητα που είχε ο Δήμος να αποκτήσει το θεσμοθετημένο κοινόχρηστο χώρο 511,3 τ.μ. στην περιοχή του Σισμανογλείου στην 1η γειτονιά. Τα καταφέραμε με τον καλύτερο τρόπο να λύσουμε την εκκρεμότητα αυτή. Άμεση αγορά από τους ιδιοκτήτες στην αντικειμενική αξία και χρηματοδότηση της αγοράς από το πράσινο ταμείο. Έτσι οι πολίτες χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο μας, θα χαίρονται σε λίγο καιρό ένα όμορφο και λειτουργικό πάρκο στη γειτονιά τους. Συνεχίζουμε στον ίδιο σχεδιασμό. Όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε όμορφους και λειτουργικούς κοινόχρηστους χώρους σε όλες τις γειτονιές της πόλης, μια πόλη φιλική για τους κατοίκους της με ποιότητα ζωής».

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Άντα Χάνου-Μπούσουλα από την πλευρά της τόνισε:

«Με συστηματική δουλειά ολοκληρώνουμε ένα κρίσιμης σημασίας πολεοδομικό αλλά και περιβαλλοντικό ζήτημα της πόλης των Μελισσίων και σύντομα σε εφαρμογή του σχεδίου πόλης , χωρίς επιβάρυνση του Δήμου , οι συμπολίτες μας θα απολαμβάνουν ένα ποιοτικό χώρο πρασίνου.

Σήμερα αξιοποιούμε τους χρηματοδοτικούς πόρους του Πράσινου Ταμείου για την απόκτηση του συγκεκριμένου κοινόχρηστου χώρου  έκτασης 511,30 τ.μ. που βρίσκεται πλησίον του άλσους επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής , αφού επήλθε εξώδικη συμφωνία με τους ιδιοκτήτες να αποζημιωθούν για το ακίνητο στη τιμή της αντικειμενικής αξίας.

Με την απόκτηση του χώρου θα απομακρυνθούν οι επικείμενες κατασκευές που υπάρχουν σήμερα (κτίσματα και περιφράξεις) και θα δημιουργηθεί ένας πλήρως προσπελάσιμος χώρος πρασίνου σε όλο το οικοδομικό τετράγωνο έκτασης 13 στρεμμάτων.

Ήδη για τον ευρύτερο κοινόχρηστο χώρο έχουμε εγκεκριμένο από τις αρμόδιες αρχές διαχειριστικό σχέδιο για την αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας του φυσικού τοπίου και την οργάνωση παρεμβάσεων αναψυχής για τους κατοίκους ,το οποίο λόγω της επέκτασης θα συμπληρωθεί. Στόχος μας είναι σύντομα συμπολίτες μας όλων των ηλικιών να απολαμβάνουν και να χρησιμοποιούν ένα βέλτιστα αισθητικό, πλήρως λειτουργικό και ασφαλές πευκόφυτο Άλσος στην πρώτη πολεοδομική γειτονιά των Μελισσίων.

Παράλληλα ολοκληρώνουμε ανάλογες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν το αστικό περιβάλλον σε γειτονιές της πόλης μας και στις τρεις δημοτικές κοινότητες αξιοποιώντας πολεοδομικά δεδομένα, κοινωνικές ανάγκες και χρηματοδοτικά εργαλεία».

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...

Τελευταία Νέα

Χρήσιμα

Μετάβαση στο περιεχόμενο