Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Συνέντευξη Tύπου για το πρόγραμμα έργων του Δήμου Πεντέλης. Δήμητρα Κεχαγιά: Εκτελούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων στην πόλη με πάνω από 140 έργα. Έχουμε εξασφαλίσει μέχρι σήμερα 63,3 εκατ. ευρώ και διεκδικούμε άλλα 83 εκατ. ευρώ

Η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, μαζί με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Τεχνικών Έργων Άντα Μπούσουλα, παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασαν το πρόγραμμα έργων που εκτελείται στο Δήμο Πεντέλης. Η Συνέντευξη Τύπου ήταν η πρώτη μιας σειράς από θεματικές συνεντεύξεις που θα δώσει η Δήμαρχος Πεντέλης μαζί με τους συνεργάτες της, ώστε να ενημερώσει τους πολίτες για την εξέλιξη του έργου της δημοτικής αρχής σε όλους τους τομείς. Η Δήμαρχος Πεντέλης τόνισε ότι εκτελείται στην πόλη το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων που έχει γίνει ποτέ. Στάθηκε ιδιαίτερα: Στην επίλυση 6 πολύ κρίσιμων πολεοδομικών παρεμβάσεων που είναι:
 1. Δάσος Παπαδημητρίου. Λύθηκε η χρόνια εκκρεμότητα. Το Δάσος Παπαδημητρίου κινδύνευε να χαθεί από τη δεκαετή αδράνεια. Πετύχαμε νομοθετική ρύθμιση και έτσι ο Δήμος κατέθεσε ήδη στο δικαστήριο το αίτημα για προσδιορισμό τιμής.
 2. Το δάσος εξοχών χωροφυλακής απαλλοτριώνεται. Αναγκαστική απαλλοτρίωση των εξοχών χωροφυλακής από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το δάσος θα παραχωρηθεί στο Δήμο μας. Ένα μεγάλο δασικό πάρκο για τους δημότες.
 3. Τοπικό Χωρικό Σχέδιο στην Πεντέλη. Σε λίγες μέρες το ΥΠΕΝ υπογράφει τη σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο
 4. Αναθεώρηση σχεδίου Μελισσίων. Σε επόμενο ΔΣ η εκδίκαση των ενστάσεων και στη συνέχεια στο ΣΧΟΠ, ώστε να λυθεί η εκκρεμότητα που υπάρχει από το 2009.
 5. Προχωρά η ένταξη στο σχέδιο πόλης των περιοχών της 3ης και 4ης γειτονιάς στα Μελίσσια. Εγκρίθηκε η ΣΜΠΕ
 6. Προχωρά η ένταξη στο σχέδιο πόλης της περιοχής της 25ης Μαρτίου στη Νέα Πεντέλη. Επίκειται έγκριση ΣΜΠΕ
Στην δρομολόγηση 11 μεγάλων έργων υποδομής και συγκεκριμένα:
 1. Υπογειοποίηση καλωδίων μεταφοράς ρεύματος 115 χιλιομέτρων, έργο 30,2 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ στην πόλη.
 2. Απομάκρυνση πυλώνων ΑΔΜΗΕ υψηλής τάσης από Νέα Πεντέλη χωρίς να επιβαρυνθεί ο Δήμος με δανεισμό, όπως ήταν ο προγραμματισμός της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
 3. Προχώρησε η αποχέτευση της Καλλιθέας Πεντέλης, ένα έργο που ήταν ανώριμο και χωρίς μελέτες. Το έργο θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2023 να κατασκευάζεται.
 4. Ανάπλαση λόφου Προφήτη Ηλία και αναβάθμιση γηπέδου ποδοσφαίρου στη Νέα Πεντέλη, ένα έργο που δικαιώθηκε απόλυτα τη διοίκηση της Δήμητρας Κεχαγιά και αναμένεται η οριστική έγκριση της μελέτης από τις δασικές υπηρεσίες.
 5. Δημιουργία νηπιαγωγείου στην πτέρυγα Μπόμπολα.
 6. Η (κλειστή επί 8 έτη) πτέρυγα Μπόμπολα στο Δήμο Πεντέλης. Κτήριο ενεργειακά αναβαθμισμένο. Έκταση 7 στρεμμάτων και τα δύο κτήρια, περνούν στο Δήμο Πεντέλης με χρονικό ορίζοντα 15ετίας.
 7. Προχωρά και η αποχέτευση στην Νταού Πεντέλης. Μετά την υπογραφή της σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ, αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης του έργου.
 8. Προχωρά η μελέτη για την ανάπλαση κεντρικής πλατείας Νέας Πεντέλης και υπόγειος χώρος στάθμευσης 200 θέσεων.
 9. Προχωρούν τα έργα για την αναβάθμιση και προστασία περιβάλλοντος στο ΝΙΕΝ. Έγινε η περίφραξη αναμένεται η τοποθέτηση παιδικής χαράς.
 10. Ολοκληρώθηκε η Αποχέτευση ομβρίων υδάτων σε Νέα Πεντέλη και Πεντέλη
 11. Μεγάλη παρέμβαση στο Πεντελικό σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Πολιτισμού
Η Αντιδήμαρχος Άντα Μπούσουλα, αναφέρθηκε συνοπτικά στο 1ο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα απευθείας από την ΕΕ που έλαβε ο Δήμος Πεντέλης. Ανέλυσε τη σημασία του για το δήμο και για την προσπάθεια του να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες κινητικότητας στην πόλη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε συνοπτικά: Στις 9 στρατηγικές μελέτες για την πόλη, με κυρίαρχες αυτής της σύνταξης του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου της Πεντέλης και της Αναθεώρησης Σχεδίου Πόλης των Μελισσίων:
 1. Τοπικό Χωρικό Σχέδιο στην Πεντέλη
 2. Αναθεώρηση Σχεδίου Μελισσίων
 3. Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας
 4. Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίμα
 5. Σχέδιο απόκτησης κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων,
 6. Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρονικών Οχημάτων ΣΦΗΟ
 7. Σχέδιο αστικής Προσβασιμότητας,
 8. Τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων
 9. Κυκλοφοριακή Μελέτη
Στις 14 πολεοδομικές παρεμβάσεις που υλοποιούνται, με σημαντικότερες την απόκτηση του 1ου ΔΣ Μελισσίων από το Δήμο:
 • Αποκτήθηκε το οικόπεδο στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων 800 τ.μ., με πόρους του 0,50. Λύθηκε μια μεγάλη πολεοδομική εκκρεμότητα
 • Νομικές ενέργειες για την απόκτηση όλων των οικοδομικών τετραγώνων που έχουν χαρακτηριστεί κοινόχρηστοι χώροι.
 • Ολοκληρώθηκε η συμφωνία με μέρους ιδιοκτητών για την απόκτηση αρχικά μέρους και στη συνέχεια του συνόλου της πλατείας Πόγκα.
 • Προς επίλυση η εκκρεμότητα των ορίων του Δήμου με το Δήμο Γέρακα.
 • Προχωρούν παράλληλα συζητήσεις με ιδιοκτήτες και πράξεις αναλογισμού για τους Κ/Χ του Δήμου της 17ης Νοέμβρη και στο Παλλάδιο, Μέγαρο Πλακεντίας και δρόμους Δάσους Παπαδημητρίου.
Στις 29 παρεμβάσεις ανάπλασης και αναβάθμισης κοινόχρηστων χώρων του Δήμου μεταξύ των οποίων:           10 αναβαθμισμένοι κοινόχρηστοι χώροι όπως η ανάπλαση του Πευκοδάσους η αναβάθμιση των πλατειών Αγίου Σίλα, Κύπρου και Αγίου Γεωργίου, η δρομολόγηση της ανάπλασης του δάσους Τσαγκάρη κ.α.           13 νέες ή αναβαθμισμένες παιδικέ χαρές Επίσης αναφέρθηκαν: Τα 20 έργα κτήρια του Δήμου Τα 9 έργα σε σχολεία του Δήμου Τα 17 έργα σε δρόμους και πεζοδρόμια Τα 15 έργα και παρεμβάσεις για μείωση ενέργειας Τα 4 έργα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Οι 9 σημαντικές προμήθειες εξοπλισμού μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: 10 νέα οχήματα με ηλεκτροκίνηση 12 νέα οχήματα στην καθαριότητα και 4.320 νέους κάδους Η Δήμαρχος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων και έκλεισε λέγοντας ότι ο Δήμος Πεντέλης με τις μελέτες που έχει ωριμάσει και τις προτάσεις που έχει καταθέσει, διεκδικεί άλλα 83,4 εκατ. ευρώ για έργα στην πόλη.

Κοινοποιήστε το άρθρο...

Μετάβαση στο περιεχόμενο