Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Τιμούμε και θυμόμαστε τη Γενοκτονία των Ποντίων

To μήνυμα της Δημάρχου Πεντέλης Δήμητρας Κεχαγιά για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων:

«Η 19η Μαΐου είναι ημέρα δραματικής μνήμης των γεγονότων της περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου που μετέτρεψε το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Σήμερα αποτίνουμε  τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε όλους τους Έλληνες του Πόντου, που αντιμετώπισαν με αξιοπρέπεια τον ξεριζωμό, την προσφυγιά και τα νέα δεδομένα της ζωής τους, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της ποντιακής ψυχής.  Στάθηκαν όρθιοι κρατώντας άσβεστη την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά, που με περίσσια αγάπη μεταλαμπάδευσαν στις νεότερες γενιές.

Κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, ο ανά τον κόσμο διάσπαρτος ποντιακός ελληνισμός, επιβεβαιώνει την ισχυρή θέληση και αγωνιστικότητά του, το χρέος και το εθνικό καθήκον του για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ενός από τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.  Δίκαια αυτή η μέρα αποτελεί για το έθνος μας ημέρα πένθους.

Ειδικά στο Δήμο μας, αλλά κυρίως στα Μελίσσια το Ποντιακό στοιχείο βρήκε το καταφύγιό του. Δημιούργησε και μεγαλούργησε. 

Κράτησε άσβεστη τη μνήμη μιας πατρίδας που κάνει και σήμερα τους χιλιάδες Πόντιους να την αναζητούν αν και δεν την γνώρισαν ποτέ, παρά μόνο από τα ακούσματα των πατεράδων και των παππούδων τους.  Γιατί, η πατρίδα είναι αυτή όπου υπάρχουν οι ρίζες σου, αυτή που έχεις από τα ακούσματα, τις διηγήσεις των προγόνων τους. Ήθη, έθιμα, παραδόσεις, αλλά και γιορτές χοροί και τραγούδια αναβίωσαν και αναβιώνουν καθημερινά στην πόλη μας από συμπολίτες μας, άξιους συνεχιστές το ποντιακού πολιτισμού.

Λόγω της ειδικής συγκυρίας που έφερε στη ζωή μας τους τελευταίους μήνες ο Covid-19, οι φετινές γιορτές ήταν λιτές και συμβολικές.  Όταν τελειώσει όμως η δύσκολη υγειονομική κρίση, θα είμαστε εδώ, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, να γιορτάσουμε και πάλι και να τιμήσουμε τους προγόνους, όπως πραγματικά τους πρέπει.

Ο πολιτισμός και η ιστορία του Πόντου, είναι πολιτισμός και η ιστορία όλων των Ελλήνων. Γι αυτό καθήκον όλων μας, ανεξαρτήτως αν είμαστε Πόντιοι ή μη, είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη της μακράς ιστορίας του ποντιακού Ελληνισμού».

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...

Μετάβαση στο περιεχόμενο