Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

Δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του!

2ο Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους: «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, Θεατρική Παράσταση, Κυριακή 17/9 στις 8 μ.μ. στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας

“Προμηθέας Δεσμώτης” του Αισχύλου

«Των ανθρώπων ευεργέτης έγινα και η ανταμοιβή μου τα δεσμά»

Προμηθέας

Η υπακοή στην εξουσία του Δία όρος απαράβατος. Θέληση του Δία να εξαφανίσει το γένος των ανθρώπων με τη βία. Ο Τιτάνας Προμηθέας ήταν ο μόνος που αντιστάθηκε για να σώσει τους ανθρώπους. Τους χάρισε το θεϊκό πάντεχνο πυρ και εφηύρε τον αριθμό και το αλφάβητο, δίνοντάς τα δώρο στους θνητούς ώστε με τη γνώση και την λογική να σωθούν από τον αφανισμό. Κι ακόμη τους δώρισε την αστρονομία, την τεχνολογία, για την κατασκευή μηχανημάτων στη γεωργία και πλοίων στη θάλασσα και δημιούργησε τις τέχνες. Ο φόβος δεν λύγιζε τη σκέψη του. Τον φώτιζε η αγάπη του για τους ανθρώπους. Το τίμημα όμως ήταν μεγάλο. Αλυσοδεμένος με εντολή του Δία στην κορυφή του Καυκάσου, υπέφερε από τον αιμοβόρο αετό που κάθε μέρα του κατάτρωγε τα σπλάχνα. Το σώμα του δεν μπορούσε να ελευθερωθεί. Γνώριζε την τιμωρία του από την αρχή, καθώς είχε το χάρισμα της ενόρασης. Αλλά για εκείνον το φως της γνώσης είχε μεγαλύτερη αξία από τον πόνο της σάρκας. Η αντίσταση είχε μεγαλύτερη σημασία από την υποταγή στην άδικη και βίαιη εξουσία. Η θυσία του είναι ο δρόμος για την κατάκτηση της ελευθερίας της ανθρώπινης βούλησης.

Ο Προμηθέας αποτελεί διαχρονικό πανανθρώπινο σύμβολο της ελευθερίας του πνεύματος ενάντια στον σκοταδισμό, τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό που απειλούν την ανθρωπότητα με αφανισμό. Πανανθρώπινο σύμβολο της γνώσης, της αγάπης και του ανθρωπισμού.

 

Ο Γιάννης Φαλκώνης με την παράσταση που σκηνοθετεί μας καλεί να γνωρίσουμε από κοντά τον Προμηθέα. Μελετώντας για χρόνια το αρχαίο δράμα, με απόλυτο σεβασμό στον λόγο του Αισχύλου, αναζήτησε τους κώδικες των ιερών αυτών κειμένων και αφουγκράστηκε το βαθύτερο νόημά τους καθώς διέβλεψε τη διαχρονική τους συνέχεια στο λαϊκό πολιτισμό που φτάνει έως τις ημέρες μας. Για αυτό το λόγο στην παράστασή του καίρια είναι η συνδρομή του αρχετυπικού κορυφαίου μουσικού Πετρολούκα Χαλκιά που μαζί με τον Πέτρο Χαλκιά θα αυτοσχεδιάσει επί σκηνής στο αρχαιοελληνικό πεντατονικό σύστημα, συνδέοντας με το κλαρίνο του άρρηκτα την εποχή του Αισχύλου και τον λόγο του, με το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και συνθέτοντας ένα ολόκληρο μουσικό σύμπαν με τη συνδρομή της Γεωργίας Ζώη στα μοιρολόγια, του Παν Καπερνέκα στην αρχαία ελληνική λύρα, στα κρουστά και τους αυλούς, της Αρετής Κόκκινου στην κιθάρα και τα κρουστά, της Αθηνάς Κουκή στο κανονάκι και του «Πολυφωνικού της Πανηπειρωτικής» υπό τη διεύθυνση του σπουδαίου Βαγγέλη Κώτσου.

Ο Προμηθέας αποκαλύπτεται από σκηνή σε σκηνή. Η γνώση γίνεται ο τροχός του νου. Σπάει τα δεσμά του ιερατείου και είναι ελεύθερη για τους ανθρώπους. Γεννιέται ο πολιτισμός. Οι τέχνες διεκδικούν το χώρο τους. Ο Προμηθέας αγωνίζεται. Ωστόσο το βασανιστήριό του είναι αφόρητο. Είναι αθάνατος και το μαρτύριό του δεν θα σταματήσει ποτέ. Η συνειδητή αυτή θυσία βρίσκει στην παράσταση τους συμβολισμούς της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Διατρέχει το χρόνο αναζητώντας δικαίωση. Ο Προμηθέας αναδεικνύεται σε μέγα μύστη. Μύησε τον άνθρωπο στα θεϊκά αγαθά, κόντρα στη θέληση του Δία που ήθελε να τον αφανίσει πιστεύοντας πως η πρόοδός του θα απειλούσε το θρόνο του.

Ο Προμηθέας βοήθησε τον άνθρωπο να νιώσει την αθανασία μέσα από τη γνώση. Χωρίς την προσφορά του Προμηθέα οποιαδήποτε πρόοδος και εξέλιξη θα ήταν αδύνατη.

Η παράσταση του Γιάννη Φαλκώνη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παράδοση. Τα χορικά θα ακουστούν σαν μοιρολόγια και δημοτικά τραγούδια. Ο χορός των Ωκεανίδων δίνει μια θαυμαστή ροή ιπτάμενων εικόνων στην παράσταση. Μια ομάδα “μυημένων” ηθοποιών θα ακολουθήσουν τον Προμηθέα στα μονοπάτια της σκέψης του.

Η άγνοια είναι το σκοτάδι και ο θάνατος. Η γνώση είναι το φως και η ζωή!

 

Στο ρόλο του Προμηθέα ο εξαιρετικός νέος ηθοποιός Πέτρος Τσαπαλιάρης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Φαλκώνης

Με τον Πετρολούκα Χαλκιά σε μουσικούς αυτοσχεδιασμούς με το κλαρίνο του,

Και τη Γεωργία Ζώη, ως κορυφαία, στην προσαρμογή των χορικών και την απόδοσή τους με ηπειρώτικα μοιρολόγια.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ του ΑΙΣΧΥΛΟΥ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γιάννης Φαλκώνης

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: Πέτρος Τσαπαλιάρης

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΩΚΕΑΝΙΔΑ: Γεωργία Ζώη

ΙΩ: Αλεξάνδρα Καρακατσάνη

ΚΡΑΤΟΣ- ΒΙΑ: Χάρις Συμεωνίδου – Χρήστος Μπαλτάς

ΉΦΑΙΣΤΟΣ: Κλεάνθης Βαρσαμούλης

ΩΚΕΑΝΟΣ: Γιώργος Ζώης

ΕΡΜΗΣ: Σωτήρης Κάτσενος

 

ΩΚΕΑΝΙΔΕΣ – ΧΟΡΟΣ:

Ελένη Μαρμάρου

Βέρα Κανελλοπούλου

Σοφία Παγώνη

Μπέττυ Λυρίτη

Σοφία Λαμπηδώνη

 

ΧΟΡΕΥΤΡΙΕΣ:

Ελεάννα Καλαβίτη

Σταυρούλα Ροΐδου

Ζήνα Βογιοκαλάκη

Νίκη Ψαθάκη

Μαρία Δεμερτζή

 

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: Γιάννης Φαλκώνης

ΣΟΛΟ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΩΝ – ΚΟΡΥΦΑΙΑ: Ελεάννα Καλαβίτη

 

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ:

ΚΛΑΡΙΝΟ: Πετρολούκας Χαλκιάς

ΚΛΑΡΙΝΟ: Πέτρος Χαλκιάς

ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΧΟΡΙΚΩΝ ΩΣ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ: Γεωργία Ζώη

ΚΙΘΑΡΑ – ΚΡΟΥΣΤΑ: Αρετή Κοκκίνου

ΚΑΝΟΝΑΚΙ Αθηνά Κουκή

ΑΡΧΑΙΑ ΛΥΡΑ, ΑΥΛΟΙ, ΚΡΟΥΣΤΑ, ΦΩΝΗΤΙΚΑ: Παν Καπερνέκα

 

ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ:

ΜΑΕΣΤΡΟΣ, ΦΩΝΗΤΙΚΑ: Βαγγέλης Κώτσου

ΦΩΝΕΣ: Ειρήνη Μόσχου

Φωτεινή Κρανιώτη

Ρούλα Ρίφουνα

Βίκυ Τσιάντα

 

ΣΚΗΝΙΚΟ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Γιάννης Βλάχος

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μπέττυ Λυρίτη

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Ελένη Καταλιακού

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: “ΔΙΩΝΗΣ ΑΙΝΙΓΜΑ”

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...

Μετάβαση στο περιεχόμενο